x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Substanţele de vis te duc pe lângă moarte

Substanţele de vis te duc pe lângă moarte

de Ionela Gavriliu    |    21 Noi 2010   •   18:17
Substanţele de vis te duc pe lângă moarte

138618-imga0222.jpgFemei gravide care ajung la spital ameţite de aşa-zise săruri de baie sau odorizante de maşină, studenţi plecaţi de-acasă care încearcă senzaţii tari şi sfârşesc la urgenţe, cu stări de panică, violenţi sau apatici, şomeri care au găsit o nouă metodă de a-şi îneca amarul, cumpărând cu ultimii bani produse etnobotanice de fumat, de tras pe nas, de inhalat. Oameni care trec pe lângă moarte ca să fie “cool”, sperând că-şi rezolvă problemele sau că pot uita de ele.

La Iaşi nu e săptămână în care să nu ajungă cel puţin cinci pacienţi în stare gravă la Spitalul “Sf. Ioan”, din cauza magazinelor de vise, cunoscute şi sub denumirile de weed shop şi spice shop. Vârsta pacienţilor de la urgenţe urcă până la 45 de ani. Şeful unităţii de primiri urgenţe (UPU), dr. Tudor Ciuhodaru, spune că, după ordonanţa de urgenţă din februarie anul acesta ce interzicea 36 de substanţe etnobotanice, la spital a fost o perioadă de linişte.

După o lună-două a urmat o explozie a consumului. Peste 200 de pacienţi au ajuns aici din aprilie şi până acum. Doctorii sunt depăşiţi de situaţie şi spun că au “clienţi” care au ajuns şi de patru-cinci ori la ei în stări euforice din cauza “ierburilor”. Ca să nu mai aibă sentimentul că muncesc în zadar, medicii de la Iaşi se gândesc să propună ca cei care ajung la UPU din cauza alcoolului, a drogurilor ori a etnobotanicelor să-şi plătească tratamentul.

Sfârşit de săptămână la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi. Un tânăr de 28 de ani e coborât din ambulanţă. E neliniştit şi loveşte cu picioarele în asistenţii care vor să-l ducă pe un pat. Când medicii vor să-l calmeze, tânărul sare să-i muşte. Unitatea de primiri urgenţe e de fapt o baracă lungă cu echipamente vechi, în care sunt aliniate câteva paturi, iar pe două tărgi se vaită două paciente. Bărbatul abia adus e incoerent şi nu se poate ţine pe picioare.

Din când în când are momente de linişte, după care începe să strige din senin şi să tremure. “Ce-aţi luat? Aţi fumat ceva?”, întreabă un medic. “Da. Nu mai fac, mamă, nu mai fac!”, bărbatul se zgribuleşte în pat, apoi începe din nou să lovească asistenţii. “Ce-aţi fumat?”, întreabă iar doctorii, pregătindu-se să-i pună perfuzii. “Nu ştiu, mami. Nu mai fac. Nu mai fac în viaţa mea, mamă”, spune, în timp ce plânge panicat.

E al doilea pacient care a consumat etnobotanice şi care a ajuns la urgenţe în seara respectivă. De un an şi jumătate medicii trebuie să facă faţă aproape în fiecare zi valului de “etnobotanici”. Unii combină substanţele despre care nu se ştie mai nimic cu alcool, şi starea lor e mai gravă.

“Majoritatea celor care ajung la noi sunt studenţi, dar, mai nou, apar şi şomerii. Consumă cât au bani

să-şi cumpere. Cel mai în vârstă a fost un bărbat de 43 de ani, care a fost în comă”, explică medicul de gardă. După ce le sunt verificate funcţiile vitale, pacienţii sunt stabilizaţi, li se pun perfuzii de spălare, li se fac analize. “Pentru băiatul ăsta, având în vedere starea lui, costurile tratamentului se ridică la aproximativ 10 milioane. Nu ştim exact ce consumă, aşa că tot ce putem face este să le tratăm palpitaţiile, agitaţia, să le facem analize toxicologice”, explică medicul. Tânărul e cel mai agresiv pacient înregistrat vreodată la UPU de la Spitalul “Sf. Ioan” şi a necesitat peste 10 ore de terapie intensivă din cauza tulburărilor respiratorii, cardiace şi digestive asociate.

La începutul anului universitar, cazurile de la urgenţe din Iaşi au atins un nou vârf. Dacă până acum exista o ciclicitate şi o oarecare previzibilitate, o dată cu luna octombrie n-a mai contat că e luni sau week-end, că e sărbătoare sau nu. Luni, a doua zi după cazul tânărului disperat

care-şi striga mama să-l ajute “să iasă” din stare, dintr-un taxi au coborât mai mulţi tineri care târau o fată abia trecută de majorat. Tânăra e dusă pe un pat, i se fac aceleaşi proceduri ca oricărui drogat. Sub o pătură, pentru că senzaţia de frig devenise insuportabilă, fata stă cu ochii întredeschişi fixaţi în tavan.

Tot ce-au putut afla medicii de la colegii tinerei e că fata a fumat narghilea şi a luat-o ameţeala. Nu

i-a crezut nimeni. După câteva ore, studenta în anul I se trezeşte, dar nu vrea să dea detalii despre ce a consumat. Spune doar că a fost la ziua cuiva şi nu-şi mai aminteşte mare lucru. Lângă ea nu mai e nici un aparţinător. Toţi prietenii care au dus-o la spital s-au suit la scurt timp în taxi şi s-au întors la petrecere.

 


Citiţi mâine despre cum etnobotanicele din magazinele de vise îndeplinesc un singur vis, pentru cei care le vând. Acela de a avea profit.

×
Subiecte în articol: ancheta coşmarul magazinelor de vise