x close

Vila "A. D. Xenopol", distrusă

0
Autor: Cristinel C. Popa 03 Iul 2011 - 21:00
Vila

Casa "A.D. Xenopol" se afla in Iasi, pe Strada Vasile Conta, la numarul 9 la doi pasi de Bi­blioteca Centrala Universitara. Este un avanpost al Copoului plin de simboluri istorice, un monument istoric de o distinctie rara. Din pacate, e la un pas de a se darama din cauza distrugeri­lor. Actua­lul proprietar, persoa­na parti­cu­lara, ca­ruia i s-a deschis do­sar penal pentru ca nu a actionat conform legii, pen­tru a sto­pa degradarea imobilului, a fost salvat de o decizie favorabila acordata de orga­nele abilitate. Cu alte cuvinte, nu se face vinovat in ceea ce priveste distru­ge­rea cladirii. Din fericire, exista un plan de consolidare si reamenajare, pus in mis­ca­re abia in aceas­ta perioada, insa tardiv. "S-a de­gra­dat tocaria, e din lemn si putre­zeste. Dar sa nu uitam ca era o locuinta parti­culara. Casa este integrala. Majoritatea acestor case sau a conacelor boie­resti au avut des­tinatii diverse dupa 1947, in unele au functionat CAP-uri sau fel de fel de institutii. Casa "A.D. Xenopol" nu a fost renovata niciodata, au existat doar reparatii curente, insa si distru­gerile au fost foarte mari, in special in perioada in care nu a fost folosita, ocupata (mai ales in ultimii ani – n.r.). Ideal ar fi ca toate cla­dirile mo­nument sa fie in proprietatea unor persoane sau institutii potente, a unor gos­podari care sa poata sa le intre­tina sau cel putin sa opreasca degradarea lor", a spus Vasile Munteanu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi.

In ceea ce priveste edificiul, trebuie sa spu­nem ca aici a locuit marele istoric de re­nume european A.D. Xenopol. Acesta s-a nascut in 1847 si a decedat in 1920, la Iasi. Acest oras datoreaza academicianului A.D. Xenopol amplasarea, in 1912, a sta­tuii lui Alexandru Ioan Cuza in Piata Unirii. Ultimul proprietar postdecembrist cu­nos­­­cut al imobilului se numeste Radu Jin­ca. "Casa a fost, de fapt, a sotiei marelui istoric si filosof A.D. Xenopol si are o istorie interesanta, era salon deschis pentru tinerii scriitori, pentru viata mondena de la sfarsitul secolului XIX si in­ce­putul se­co­lului XX", a spus Munteanu, care a ara­tat ca seria schilodirilor si a schim­­ba­rilor a inceput inainte de 1990, insa cele mai mari distrugeri au fost fa­cute dupa Revo­lu­tie. Atunci, cladirea a fost, pe rand, se­diul unui partid laburist, al Parchetului Mi­litar, ba, chiar acolo a func­tionat si o uni­versitate particulara. Apoi a fost re­ven­­di­cata de o persoana din Cluj si re­tro­ce­data. Proprietarul a van­dut-o la randul sau al­tei persoane, care nu s-a mai ocupat ap­roa­pe deloc de intre­tine­rea imobilului. La un moment dat, au in­tervenit cei de la Di­rectia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi. "Am invocat Le­gea 422 de protectie a monumentelor, prin care ai drepturi, dar si obligatii de in­tretinere a imobilului res­pectiv. Pentru ca nu au fost respectate aceste cerinte, in urma unor atentionari succesive, noi am facut plangere penala actualilor proprie­tari, insa s-a intamplat ca s-a dat un celebru NUP, asa cum se dau frecvent la noi", a spus Munteanu. De asemenea, Directia pe care o conduce a facut eforturi pentru ca statul sa-si exer­ci­te dreptul de preem­tiu­ne si sa o cumpere prin intermediul Ministerului Culturii, insa proprietarul a cerut o suma prea mare. "In sfarsit, anul trecut a fost facut un proiect de restaura­re a casei. Acum o saptamana ne-a fost adu­sa scrisoarea de incepere a lucrarilor de restaurare, dar eu, pana nu o vad refa­cuta, nu pot spune ca s-a rezolvat problema", a mai spus directorul Vasile Mun­tea­nu.

Salvate
In Iasi exista si cazuri solutionate po­zitiv. "De exemplu, Biblioteca Centra­la Universitara a avut parte de o restaurare aproape perfecta. La fel s-a intamplat si cu Palatul Copiilor, care pana acum cativa ani era adapostul boschetarilor. Si Spitalul Militar a suferit o restaurare demna, sa spunem, nu cea mai grozava. Biserica Armeneasca, care ani de-a randul a fost in stare de precolaps si toata lumea spu­nea ca nu mai poate fi restaurata, a fost salvata", ofera drept exemple Vasile Mun­teanu. De ase­me­nea, Muzeul Unirii a beneficiat de refacere cu fonduri de la Minister, insa un exemplu de mandrie pentru ieseni este salvarea Bisericii Armenesti. "Povestea sa este legata de prima atestare a orasului Iasi, cu secole in urma", completeaza Munteanu.

Serviciul de email marketing furnizat de