x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Jose Mourinho, românul

Jose Mourinho, românul

de ​​​​​​​Adi Munteanu54    |    07 Ian 2022   •   08:05
Jose Mourinho, românul

​​​​​​​Penuria de antrenori valoroși din fotbalul românesc și prăbușirea performanțelor au creat în ultima vreme un clișeu în aproape toate discursurile justificative ale oamenilor de fotbal: „Credeți că Mourinho putea face mai mult?”.

 

Portughezul Jose Mourinho a făcut furori în urmă cu 20 de ani, când, venind practic de nicăieri, a uimit Europa cu FC Porto, câștigând Cupa UEFA în 2003 și Champions League în 2004. Au urmat încă 10 ani de succese care l-au inclus în lista selectă a „legendelor fotbalului”, un manager care poate avea succes cu echipe mici, pe care le face mari. Doar că succesele internaționale s-au împuținat și vraja lui „Special One” a început să pălească, singurul trofeu european din ultimii 10 ani fiind Europa League, cu Manchester United, în 2017. 

Asta nu-i împiedică însă pe oamenii de fotbal din România să-l invoce pe portughez, mai ales când echipele lor nu sunt în stare să paseze, nu marchează și nu arată mare lucru pe teren. Cum tradiția este ca antrenorii să fie găsiți țapi ispășitori la eșecuri, aceștia se apără întrebând retoric: „Jose Mourinho reușea mai mult?”.

„Chiar dacă vine Mourinho la națională, tot nu ne calificăm”

Suporterii naționalei așteaptă de două luni desemnarea succesorului lui Mirel Rădoi pe banca tricolorilor și bănuielile tuturor se învârt în jurul numelui lui Adrian Mutu. Va reuși? „Nici dacă vine Mourinho la națională, tot nu ne calificăm”, a declarat senin Dumitru Dragomir. Însă fostul președinte al LPF nu este primul care a invocat numele antrenorului portughez când e vorba de națională. Înaintea lui însuși Mirel Rădoi declara public, când s-a ratat calificarea la Mondialul din Qatar: „Credeți că dacă era Mourinho selecționerul României ne califica el la Campionatul Mondial? Vă spun că nici măcar Jose Mourinho nu putea garanta calificarea”. 

Și la nivelul Ligii 1 numele portughezului este des pomenit. Mircea Rednic, după suita de șapte înfrângeri consecutive în campionat, declara la finalul meciului CSU Craiova - Dinamo, 5-0: „Și dacă era Mourinho în locul meu, tot aia era”. Nici înlocuitorul lui pe banca „câinilor”, Flavius Stoican, nu a uitat să aducă în discuție numele lui Mourinho: „Credeți că Mourinho ar putea ridica moralul jucătorilor?”. 

Ionuț Chirilă, când încă era antrenor la Clinceni: „Sunt adeptul jocului lui Mourinho, cu construcția atacului de la portar”. Apoi, după ce a fost demis, „Poate vine Mourinho în locul meu și salvează el Clinceniul”. 

La UTA Arad, tehnicianul Laszlo Balint nu se mulțumește doar cu Mourinho. El îl vrea și pe Lionel Messi: „Poate cu Mourinho pe bancă  și cu Messi pe teren o să învingem și noi pe cineva acasă”.

La rândul lui, antrenorul Rapidului, Mihai Iosif, merge mai departe și își pune numele alături de „Special One”: „Asemănarea dintre mine și Jose Mourinho este că niciunul dintre noi nu a fost mare fotbalist la viața lui. Doar că el are licența Pro”.  

„Ce să fac eu cu Mourinho?”

Singurul care nu l-ar dori pe Mourinho la echipă este devoratorul de antrenori, Gigi Becali: „Mourinho? Se știe cu Giovanni, sunt prieteni. Ar putea veni oricând. Dar ce să fac eu la FCSB cu Mourinho?”. Imediat, fanii FCSB, care sunt din nou în conflict cu patronul, au reacționat: „Cum ar fi ca Gigi să-i spună lui Mourinho echipa și ce schimbări să facă?”.

„Să vedem cât rezistă Mourinho la Roma, că poate-l aducem pe el”

Mihai Stoichiță, cel care se ocupă de numirea selecționerilor României, a fost ironic atunci când a fost întrebat de ce nu a fost găsit un înlocuitor pentru Rădoi la națională. „Ne-am gândit și la Mourinho, dar acum este sub contract la Roma. Să vedem cât rezistă acolo, că poate-l aducem pe el dacă devine liber. De asta am și așteptat două luni”.

 

Valoarea pe care o are acum fotbalul românesc l-ar transforma și pe Jose Mourinho într-un antrenor de duzină, dacă ar veni să antreneze în Liga 1. S-ar cere la pensie după câteva meciuri.

Suporter FCSB

 

La cât de repede schimbă Mititelu antrenorii, după a 15-a plecare de la FCU a lui Napoli o să vină și rândul lui Mourinho. Însă și pe el îl dă afară, pentru că, se știe!, Mititelu se pricepe mai bine la fotbal.

Suporter FCU Craiova 1948

 

Rednic voia să schimbe 14-15 jucători. Dacă ar veni Jose Mourinho, ar schimba tot lotul, inclusiv pe Mureșan.

Suporter Dinamo

 

 

×