x close

Birocraţia statului goneşte investitorii

0
10 Apr 2009 - 00:00
Birocraţia statului goneşte investitorii /Intact Images
Citește și:


Companiile încep să părăsească România şi să-şi relocheze activităţile în Bulgaria sau în Ungaria, din cauza rambursărilor greoaie de TVA."Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi în Ungaria, pentru că rambursările merg foarte bine, rapid. Firmele relocate în Bulgaria importă materie primă, apoi exportă în România", a declarat Daniel Anghel, Partener Taxe Indirecte la PriceWaterhouseCoopers România, la o dezbatere despre rambursarea TVA organizată de Săptămâna Financiară.

El a menţionat că sunt cazuri când se cere "un camion de documente" şi că în Occident există control electronic din baza de date. De asemenea, controalele încrucişate făcute cu furnizorii sau cele derulate în baza de date europeană pot bloca rambursarea TVA cu un an, a mai spus el. Niculae Done, Senior Tax Partner la KPMG, a dat şi el un exemplu prin care statul român a frânat schimburile economice.

"Asist un client care avea de recuperat 12 milioane de euro. Controlul a venit după şase luni şi a durat patru luni. Între timp, din devalorizare, a pierdut 2 milioane de euro", a spus Done.

Anul trecut, Nestle şi-a relocat producţia de îngheţată din Bucureşti la fabrica din Varna. De asemenea, Kraft Foods România a decis să închidă fabrica de ciocolată de la Braşov şi să plece în Bulgaria, lăsând în România 440 de şomeri. De asemenea, şi ciorapii Adesgo se vor produce în Bulgaria, după ce israelienii de la Argaman Industries au anunţat strămutarea producţiei de la Bucureşti.

CERC VICIOS
"Există un cerc vicios şi vă pot da exemplu CET-urile (centralele electro-termice - n.r.), care nu pot plăti furnizorii şi apoi durează doi ani până ca acea creanţă să devină lichidă şi exigibilă, între timp agentul economic se duce la bănci să-şi finanţeze operaţiunile", a adăugat Anghel.

Experţii au precizat că o cauză nejustificată a întârzierilor la plata TVA este şi analiza de risc pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o face agenţilor economici care solicită deconturi de TVA. "În toate statele civilizate se ia în cauză comportamentul companiei de până acum referitor la evaziunea fiscală", a precizat Daniel Anghel.

Robert Hofnar, directorul Direcţiei Generale Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF a precizat că Fiscul are deja un proiect de act normativ care prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori. Astfel, exportatorii îşi vor putea lua mai întâi banii şi după aceea se vor face controale de Fisc.

De asemenea, prin proiect mai multe firme pot beneficia de facilitate, deoarece se diminuează plafonul de la 1 milion de euro la 1 milion de lei.

SCAD COLECTĂRILE
Impozitul forfetar scade interesul oamenilor de afaceri de a înregistra toate cheltuielile şi va spori astfel evaziunea fiscală, a spus ieri Gabriel Biriş, partener fondator al firmei de avocatură Biriş Goran.


El a mai precizat că, dacă acest lucru se întâmplă, vor fi afectate colectările statului din TVA, din moment ce firmele vor raporta mai puţin. "Impozitul forfetar e o soluţie doar pe termen scurt, ce ar putea fi aplicată doar până la finele lui 2010", a mai spus Biriş.

Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat că impozitul forfetar face discriminare între companii, acesta fiind foarte mare pentru companiile mici şi foarte mic pentru cele puternice.

"La firmele cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro se plătec 10.000 de euro, ceea ce înseamnă 83 de euro la milionul de euro. La firmele cu cifră de afaceri de sub 12.000 de euro, impozitul de 500 de euro este 3%-4% din cifra de afaceri, ceea ce e enorm", a completat Pârvu.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a spus că o soluţie este creşterea TVA cu 3 puncte procentuale, ca în Germania sau Franţa, concomitent cu reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă. Aşa preţurile rămân la acelaşi nivel, iar puterea de cumpărare a populaţiei nu se deteriorează.


Asociaţia plătitorilor de taxe
Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a declarat că va sprijini înfiinţarea Asociaţiei plătitorilor de taxe din România. Asociaţia plătitorilor de taxe din România va analiza deficienţele legislaţiei fiscale şi va propune Guvernului şi factorilor politici soluţii concrete de reformare cadrului juridic intern în vederea eliminării procedurilor birocratice care blochează economia naţională.

O soluţie propusă este ca statul român să plătească şi el penalităţi de 0,1% pe zi dacă nu restituie TVA-ul în termen legal. "Actualul sistem privind rambursarea TVA este profund imoral. Prezumţia de vinovăţie a agenţilor economici, presiunea nesfârşitelor controale ale inspectorilor fiscali, întârzierile constante la rambursarea TVA pentru care statul, spre deosebire de agenţii economici, nu plăteşte nici o penalizare sunt practici incorecte care trebuie eliminate.
Statul trebuie să înveţe să-şi respecte contribuabilii şi, atunci când greşeşte, trebuie să plătească. Şi, dacă nu o face benevol, noi îl vom obliga", a declarat Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului şi preşedinte fondator al PC.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF, la 31 martie existau 2.326 deconturi de TVA întârziate, adică 30% din total. Suma restantă este 1,79 miliarde de lei. De asemenea, mai există 929 de deconturi suspendate, însumând 677 milioane de lei.

Laviniu Beze, director al COMINCO, a declarat şi el că doreşte înfiinţarea Asociaţiei Plătitorilor de Taxe, cu care Ministerul de Finanţe să se consulte la luarea de măsuri economice, şi de ale cărei păreri guvernanţii trebuie să ţină seama.
Citeşte mai multe despre:   economic,   romania

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 593


Mai multe titluri din categorie

Cursa Lufthansa Munchen-Bucureşti a aterizat la Sofia, din cauza vremii nefavorabile din zona aeroportului Otopeni

Cursa Lufthansa Munchen-Bucureşti a aterizat la Sofia, din cauza vremii nefavorabile din zona aeroportului Otopeni
Cursa Lufthansa LH1654 Munchen-Bucureşti s-a îndreptat spre Sofia în loc să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă, din cauza vremii nefavorabile, potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale Aeroporturi...

Clujul şi Bihorul ţin în spate nordul Transilvaniei

Clujul şi Bihorul ţin în spate nordul Transilvaniei
Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (NV) este, după Bucureşti-Ilfov, cea mai atractivă din punct de vedere economic dintre regiunile României. Are în compunere şase judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj,...

5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale (sfaturi pentru agricultori)

5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale (sfaturi pentru agricultori)
Viața la țară este minunată, iar cu puțină pricepere și entuziasm, aceasta se poate transforma într-o bună sursă de profit, mai ales că nu ai nevoie de mare lucru pentru a deschide o afacere și nici...

Milka de România. E 476 în loc de unt de cacao

Fanta Portocale - băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale - şi Milka Ciocolată cu lapte nu au aceleaşi ingrediente în România, ca şi în Marea Britanie sau în Spania, potrivit...

Salarii uriaşe la Fondul Român de Contragarantare

Salarii uriaşe la Fondul Român de Contragarantare
Galerie Foto Fondul Român de Contragarantare a creditelor acordate Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (FRC),  este una din cele mai discrete instituţii de stat, înfiinţată în 2009, cu un capital de 100 de ...

Prima cooperativă agricolă de producție post-comunistă, înființată... pentru a produce energie neconvențională

Prima cooperativă agricolă de producție post-comunistă, înființată... pentru a produce energie neconvențională
25 de săteni în frunte cu primarul localităţii bistriţene Chiochiş au înfiinţat o cooperativă agricolă încă de anul trecut iar acum membrii se pregătesc să pună la cale un proiect ce va...

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare
Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală vor primi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază, potrivit unui...

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară
Investitorii străini deţin cea mai mare firmă, după cifra de afaceri, în 33 de judeţe, din cele 41 plus Bucureştiul. Aceştia au venit din toate colţurile lumii - Canada, Africa de Sud, SUA, India, Rusia,...

Românii cumpără maşini care poluează

Românii cumpără maşini care poluează
Vânzările de autoturisme au crescut cu 17,1% în primele şase luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba despre 71.603 de unităţi, din care 66% au fost achiziţionate ...

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)
România ar putea redeveni, în patru-cinci ani, cel mai mare producător de nuci pe plan mondial, iar acest statut ar putea sprijini şi dezvoltarea agriculturii locale, consideră preşedintele unei...

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)
Persoanele care locuiesc la țară și dețin suprafețe mici de teren își pot completa veniturile cu câteva sute sau chiar mii de euro, deschizând o afacere pe cont propriu. De multe ori, una dintre...

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei
Regiunea Bucureşti-Ilfov este cel mai mare contributor la bugetul de stat, dar cu toate acestea de la centru se întorc aici cei mai puţini bani. La nivelul anului trecut, ANAF a colectat 199,45 miliarde de lei,...

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 
Hotelierii mai au timp până pe 25 iulie să plătească noul tip de impozit specific, intrat în vigoare la începutul acestui an. Contribuabilii din turism şi alimentaţie publică au însă o...

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)
Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente naturale, să nu faci excese alimentare și să te înscrii pe o linie de mijloc...

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România
Fondul de coeziune al Uniunii Europene investeşte 266 de milioane de euro în patru mari proiecte de infrastructură şi de gestiune a apei din România. "Aceste proiecte ale politicii de...
Serviciul de email marketing furnizat de