x close

Birocraţia statului goneşte investitorii

0
10 Apr 2009 - 00:00
Birocraţia statului goneşte investitorii /Intact Images
Citește și:


Companiile încep să părăsească România şi să-şi relocheze activităţile în Bulgaria sau în Ungaria, din cauza rambursărilor greoaie de TVA."Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi în Ungaria, pentru că rambursările merg foarte bine, rapid. Firmele relocate în Bulgaria importă materie primă, apoi exportă în România", a declarat Daniel Anghel, Partener Taxe Indirecte la PriceWaterhouseCoopers România, la o dezbatere despre rambursarea TVA organizată de Săptămâna Financiară.

El a menţionat că sunt cazuri când se cere "un camion de documente" şi că în Occident există control electronic din baza de date. De asemenea, controalele încrucişate făcute cu furnizorii sau cele derulate în baza de date europeană pot bloca rambursarea TVA cu un an, a mai spus el. Niculae Done, Senior Tax Partner la KPMG, a dat şi el un exemplu prin care statul român a frânat schimburile economice.

"Asist un client care avea de recuperat 12 milioane de euro. Controlul a venit după şase luni şi a durat patru luni. Între timp, din devalorizare, a pierdut 2 milioane de euro", a spus Done.

Anul trecut, Nestle şi-a relocat producţia de îngheţată din Bucureşti la fabrica din Varna. De asemenea, Kraft Foods România a decis să închidă fabrica de ciocolată de la Braşov şi să plece în Bulgaria, lăsând în România 440 de şomeri. De asemenea, şi ciorapii Adesgo se vor produce în Bulgaria, după ce israelienii de la Argaman Industries au anunţat strămutarea producţiei de la Bucureşti.

CERC VICIOS
"Există un cerc vicios şi vă pot da exemplu CET-urile (centralele electro-termice - n.r.), care nu pot plăti furnizorii şi apoi durează doi ani până ca acea creanţă să devină lichidă şi exigibilă, între timp agentul economic se duce la bănci să-şi finanţeze operaţiunile", a adăugat Anghel.

Experţii au precizat că o cauză nejustificată a întârzierilor la plata TVA este şi analiza de risc pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o face agenţilor economici care solicită deconturi de TVA. "În toate statele civilizate se ia în cauză comportamentul companiei de până acum referitor la evaziunea fiscală", a precizat Daniel Anghel.

Robert Hofnar, directorul Direcţiei Generale Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF a precizat că Fiscul are deja un proiect de act normativ care prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori. Astfel, exportatorii îşi vor putea lua mai întâi banii şi după aceea se vor face controale de Fisc.

De asemenea, prin proiect mai multe firme pot beneficia de facilitate, deoarece se diminuează plafonul de la 1 milion de euro la 1 milion de lei.

SCAD COLECTĂRILE
Impozitul forfetar scade interesul oamenilor de afaceri de a înregistra toate cheltuielile şi va spori astfel evaziunea fiscală, a spus ieri Gabriel Biriş, partener fondator al firmei de avocatură Biriş Goran.


El a mai precizat că, dacă acest lucru se întâmplă, vor fi afectate colectările statului din TVA, din moment ce firmele vor raporta mai puţin. "Impozitul forfetar e o soluţie doar pe termen scurt, ce ar putea fi aplicată doar până la finele lui 2010", a mai spus Biriş.

Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat că impozitul forfetar face discriminare între companii, acesta fiind foarte mare pentru companiile mici şi foarte mic pentru cele puternice.

"La firmele cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro se plătec 10.000 de euro, ceea ce înseamnă 83 de euro la milionul de euro. La firmele cu cifră de afaceri de sub 12.000 de euro, impozitul de 500 de euro este 3%-4% din cifra de afaceri, ceea ce e enorm", a completat Pârvu.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a spus că o soluţie este creşterea TVA cu 3 puncte procentuale, ca în Germania sau Franţa, concomitent cu reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă. Aşa preţurile rămân la acelaşi nivel, iar puterea de cumpărare a populaţiei nu se deteriorează.


Asociaţia plătitorilor de taxe
Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a declarat că va sprijini înfiinţarea Asociaţiei plătitorilor de taxe din România. Asociaţia plătitorilor de taxe din România va analiza deficienţele legislaţiei fiscale şi va propune Guvernului şi factorilor politici soluţii concrete de reformare cadrului juridic intern în vederea eliminării procedurilor birocratice care blochează economia naţională.

O soluţie propusă este ca statul român să plătească şi el penalităţi de 0,1% pe zi dacă nu restituie TVA-ul în termen legal. "Actualul sistem privind rambursarea TVA este profund imoral. Prezumţia de vinovăţie a agenţilor economici, presiunea nesfârşitelor controale ale inspectorilor fiscali, întârzierile constante la rambursarea TVA pentru care statul, spre deosebire de agenţii economici, nu plăteşte nici o penalizare sunt practici incorecte care trebuie eliminate.
Statul trebuie să înveţe să-şi respecte contribuabilii şi, atunci când greşeşte, trebuie să plătească. Şi, dacă nu o face benevol, noi îl vom obliga", a declarat Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului şi preşedinte fondator al PC.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF, la 31 martie existau 2.326 deconturi de TVA întârziate, adică 30% din total. Suma restantă este 1,79 miliarde de lei. De asemenea, mai există 929 de deconturi suspendate, însumând 677 milioane de lei.

Laviniu Beze, director al COMINCO, a declarat şi el că doreşte înfiinţarea Asociaţiei Plătitorilor de Taxe, cu care Ministerul de Finanţe să se consulte la luarea de măsuri economice, şi de ale cărei păreri guvernanţii trebuie să ţină seama.
Citeşte mai multe despre:   economic,   romania

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Autostrada A 3, împinsă din nou peste munţi

Autostrada A 3, împinsă din nou peste munţi
După mai multe tentative eşuate în ultimii ani, Ministerul Transporturilor încearcă din nou să treacă munţii cu Autostrada A 3 (Bucureşti-Borş). Construcţia tronsonului Ploieşti-Braşov, care va...

Ford ar putea exporta în Europa vehicule fabricate în Rusia

Ford ar putea exporta în Europa vehicule fabricate în Rusia
Fabricile Ford din Rusia lucrează în prezent la capacitate maximă, în urma redresării vânzărilor, dar compania încă poate exporta vehicule către Europa, transmite Automotive News...

Carrefour, pregatit sa isi asume riscuri!

Carrefour, pregatit sa isi asume riscuri!
Pentru Carrefour, 2017 a fost un adevarat cosmar, extrem de dificil la nivel global. Grupul francez va anunta, marti, un “plan de transformare”, conceput in cel mai mare secret. Liniste totala din...

Arabia Saudita vrea sa pastreze controlul asupra petrolului

Arabia Saudita vrea sa pastreze controlul asupra petrolului
Primul exportator mondial de petrol, Arabia Saudita, s-a pronuntat in favoarea unei cooperari pe termen lung intre tarile OPEC si cele care nu fac parte din cartel, precum Rusia.   Confruntate, in 2014, cu o...

Loteria bonurilor fiscale. Bonurile câștigătoare au fost emise în data de 30 decembrie cu o valoare de 325 lei

Loteria bonurilor fiscale. Bonurile câștigătoare au fost emise în data de 30 decembrie cu o valoare de 325 lei
Bonurile fiscale emise în data de 30 decembrie cu o valoare de 325 lei, au fost desemnate câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de duminică. La această extragere au participat bonurile...

GFR câştigă de la Compania Naţională a Uraniului un contract în valoare de aproape 800.000 de lei

GFR câştigă de la Compania Naţională a Uraniului un contract în valoare de aproape 800.000 de lei
Compania Naţională a Uraniului (CNU) a atribuit companiei Grup Feroviar Român (GFR) un contract în valoare de peste 799.000 lei pentru transport feroviar de mărfuri, potrivit unui anunţ postat de...

RELAXARE FISCALĂ – via Bruxelles! Ce produse sunt excluse de la TVA redus

RELAXARE FISCALĂ – via Bruxelles! Ce produse sunt excluse de la TVA redus
Comisia Europeană este pe cale să relaxeze regulile privind limitarea reducerii TVA. Pierre Moscovici, comisarul european pentru Finanțe, este favorabil cererilor venite de la statele membre de a lăsa la latitudinea...

Românii cu bani continuă să-și cumpere mașini de lux. Jaguar, Chrysler și Porche, primele favorite

Românii cu bani continuă să-și cumpere mașini de lux. Jaguar, Chrysler și Porche, primele favorite
Românii au continuat să cumpere şi să înmatriculeze maşini exclusiviste şi în 2017, atât noi cât şi second hand, numărul unităţilor auto de acest fel situându-se la 1.943,...

Pungile din plastic, interzise începând din această vară

Pungile din plastic, interzise începând din această vară
 Comisia Europeană (CE) a adoptat, marţi, prima strategie la nivel european privind materialele plastice, iar România urmează să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte...

Inainte de Davos, Macron se va intalni cu 140 de oameni de afaceri!

Inainte de Davos, Macron se va intalni cu 140 de oameni de afaceri!
In prima zi a saptamanii viitoare, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, va primi, la Palatul Versaille, vizita a 140 de sefi de mari companii mondiale, printre care Google, Facebook si Alibaba.   In drum...

Ucraina a gasit un urias zacamant de aur!

Ucraina a gasit un urias zacamant de aur!
Ucraina a descoperit un important zacamant de aur in regiunea Transcarpatia.   Intr-un comunicat oficial, Serviciului national al geologiei a precizat ca, potrivit estimarilor specialistilor, exploatarea zacam...

Cat costa sa scapi de acuzatii? Peste 100 milioane de dolari!

Cat costa sa scapi de acuzatii? Peste 100 milioane de dolari!
Grupul bancar britanic HSBC a acceptat să plătească 101,5 milioane de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autorităţile SUA, ce vizează manipularea pieţei valutare, a anunţat vineri Departamentul...

Primul TAB făcut de nemţi la Moreni va fi gata în 2020

Primul TAB făcut de nemţi la Moreni va fi gata în 2020
Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) va finaliza în anul 2020 producţia primului transportor blindat 8x8 AGILIS din cele 400 vehicule de acest tip cu care va fi dotată armata română. Compania...

ALERTĂ - Nou MINIM istoric al LEULUI față de EURO

ALERTĂ - Nou MINIM istoric al LEULUI față de EURO
Galerie Foto Moneda națională a ajuns la 4,6614 lei față de moneda europeană, vineri. Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, vineri, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară:  MONEDA SIMBOL...

Dupa Bitcoin, care va fi urmatoarea criptomoneda vedeta?

Dupa Bitcoin, care va fi urmatoarea criptomoneda vedeta?
Preţul Bitcoin a avut o creştere super-exponenţială, iar riscul de prăbuşire sau corecţie majoră este semnificativ, a declarat Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, se arată într-un comunicat...
Serviciul de email marketing furnizat de