x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Medalii si decoratii

Medalii si decoratii

de Costin Anghel    |    25 Sep 2006   •   00:00
Medalii si decoratii
RECOMPENSE
Potrivit vechii legislatii referitoare la mamele devenite eroine ale sistemului comunist, acestea primeau, atat bani, cat si... medalii.

Nu era chiar de colo sa implinesti dorinta bravului conducator, pe numele sau Nicolae Ceausescu, si sa devii mama eroina. Statul tinea cont de asta si incepand de pe la al cincilea copil, autoritatile te premiau si-ti dadeau tot felul de medalii si diplome, doar-doar vei merge mai departe.

In volumul lui A. Carsian, "Decoratiile, Titlurile de Onoare si Alte Distinctii ale Republicii Socialiste Romania", aparut in 1966, gasesti informatii despre tot drumul unei "eroine". Trebuie spus ca in total primeai vreo 6 medalii pana ajungeai sa fii o eroina socialista.

Era foarte important de stiut ca, "Partidul Comunist Roman - in constructia economica, social-culturala, gospodareasca si de stat, pentru continua inflorire a patriei noastre si ridicare a bunastarii poporului, este stimulata, printre altele, si prin distinctiile (ordine si medalii, titluri de onoare) pe care Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania le confera acelor persoane care au obtinut realizari de seama in diferite domenii de activitate, precum si prin distinctiile pe care alte organe de stat sau organizatiile obstesti le acorda pentru merite deosebite in munca".

Acestea fiind scrise, prin decretul Prezidiului Marii Adunari Nationale nr. 195/1951 se instituie:
  • Titlul de onoare Mama Eroina, pentru a distinge mamele care au nascut si crescut mai multi copii.
  • Ordinul Mama Eroina se confera mamelor distinse cu titlul de Mama Eroina, adica mamelor care au nascut si crescut 10 sau mai multi copii.
  • Ordinul Gloria Materna se confera mamelor care au nascut si crescut 7, 8 sau 9 copii, astfel:
  • Ordinul Gloria Materna clasa I, mamelor care au nascut si crescut 9 copii, ordinul Gloria Materna clasa a II-a, mamelor care au nascut si crescut 8 copii, iar ordinul Gloria Materna clasa a III-a, mamelor care au nascut si crescut 7 copii.
  • Medalia Maternitatii se confera mamelor care au nascut si crecut 5 sau 6 copii. Clasa I se confera pentru 6 copii, iar a II-a, pentru 5 copii.

    TREABA COMPLICATA. Insemnele decoratiilor si ale titlurilor de onoare conferite oamenilor muncii se poarta, de regula, la festivitati; in restul timpului se pot purta numai insemnele titlurilor de onoare (medalia de aur Secera si Ciocanul, insigna de Om de Stiinta Emerit, insigna de Profesor Emerit etc.), precum si baretele decoratiilor; se mai pot purta, de asemenea, in permanenta si insemnele decoratiilor care nu au bareta (ordinul Mama Eroina, Gloria Materna, Medalia Maternitatii).

    Mama decorata cu astfel de distinctii, ale caror insemne se poarta pe partea stanga a pieptului, si careia i s-a conferit si ordinul Mama Eroina sau Gloria Materna, poarta insemnele acestor ordine deasupra tuturor celorlalte, insa sub medalia de aur Secera si Ciocanul.

    Cum planul Carmaciului era acela de a forta natalitatea, aceasta trebuia sustinuta intr-un fel sau altul. "Statul acorda sprijin material familiilor cu copii, alocand in acest scop importante fonduri banesti, sub forma alocatiei de stat si indemnizatiei pentru copii, precum si a ajutoarelor ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen".

    ARTICOLELE DECRETELOR

    In cadrul sprijinului material de care se bucura familiile, statul acorda alocatia de stat pentru copiii in varsta de pana la 16 ani, aflati in ingrijirea familiei, in conditiile prezentului decret.
    Alocatia de stat pentru copii se acorda lunar, in cuantumuri diferentiate, in raport de numarul copiilor aflati in intretinerea familiei, de veniturile titularului alocatiei si de mediul, urban sau rural, in care acesta domiciliaza. Persoanele care primesc alocatia de stat pentru copii sunt obligate sa o foloseasca exclusiv in scopul ingrijirii copiilor.

    ALOCATII LUNARE IN LEI

    Pentru primul copil, in mediul urban, se putea incasa o alocatie de la 220 pana la 300 de lei, in functie de salariile parintilor. In mediul rural se incasa de la 200 la 130 de lei.
    Pentru al doilea copil, in mediul urban alocatia avea o valoare cuprinsa intre 260 si 350 de lei. In mediul rural primeai o suma cuprinsa intre 140 si 270 de lei. Pentru al treilea copil, la oras primeai intre 290 si 430 de lei. La sat primeai intre 170 si 300 de lei. Aducerea pe lume a patru copii sau mai multi iti aducea o alocatie cu o valoare cuprinsa intre 340 si 500 de lei, iar in mediul rural primeai intre 230 si 350 de lei.

    INDEMNIZATII IN FUNCTIE DE MEDIUL DE PROVENIENTA

    Alocatia de stat pentru copii, in cuantumul stabilit pentru mediul urban, se acorda si persoanelor domiciliate in localitatile componente ale municipiilor si oraselor. Beneficiaza, de asemenea, de alocatie, in cuantumul stabilit pentru mediul urban, persoanele prevazute in anexa la prezentul decret. Alocatia de stat pentru copii, in cuantumul stabilit pentru mediul rural, se acorda si persoanelor domiciliate in comunele suburbane si in satele apartinand municipiilor si oraselor. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se modifica ori de cate ori se schimba numarul copiilor, veniturile titularului, mediul urban sau rural in care acesta domiciliaza, precum si celelalte conditii in raport de care se acorda alocatia. La determinarea veniturilor in raport de care se stabilesc drepturile de alocatie de stat pentru copiii persoanelor incadrate cu contract de munca se iau in considerare retributia tarifara de incadrare sau de calcul, dupa caz, respectiv retributia tarifara pentru cadrele militare permanente, la care se adauga si sumele realizate, in conditiile legii, din alte drepturi de retributie.
  • ×