x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Promovabilitate-record la Bacalaureat: 71,4%

Promovabilitate-record la Bacalaureat: 71,4%

de Diana Scarlat    |    06 Iul 2017   •   12:30
Promovabilitate-record la Bacalaureat: 71,4%
Sursa foto: DIANA OROS

Elevii au fost mai conştiincioşi anul acesta, iar mediile de trecere de la examenul de Bacalaureat au depăşit pragul psihologic de 70%, după mulţi ani de rezultate dezastruoase. Au fost, însă, şi cei mai puţini absolvenţi înscrişi pentru examenul maturităţii, din ultimii 27 de ani, dar s-a înregistrat şi cel mai mic număr de fraude şi eliminări din examen, doar 37 de cazuri, la nivel naţional.

 

Rezultatele examenului de Bacalaureat din prima sesiune a anului 2017 sunt îmbucurătoare: rată de promovabilitate de 71,4%, în creştere cu 5% faţă de anul trecut, cu 91.754 de elevi promovaţi şi 97 de medii de 10, la nivel naţional. Procentul ar putea creşte, în urma contestaţiilor şi după sesiunea din toamnă. “Cred că sunt mult mai conştiincioşi şi elevii, şi profesorii, dar să nu uităm că s-au înscris foarte puţini elevi. Nu pot estima la ce procent va creşte rata promovabilităţii după contestaţii şi după sesiunea din toamnă, dar va fi o creştere. Anul trecut au luat examenul, la sesiunea din toamnă, 28% dintre cei care s-au prezentat”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Pentru susţinerea examenelor, în cele 439 de centre de examen, s-au înscris 127.035 de candidaţi, din cei peste 130.000 de absolvenţi, şi s-au prezentat doar 121.765 de candidaţi la toate probele.

Clasamentul judeţelor

Cea mai mare rată de promovare a fost înregistrată în judeţele Sibiu (83,73%) şi Bacău (83,44%), la polul opus aflându-se judeţele Ilfov (42,24%) şi Giurgiu (50,76%). Rata de promovare în Capitală este una apropiată de cea naţională, 74,09%, cu patru procente mai mare faţă de anul precedent. Cele mai mari probleme au fost, anul acesta, la examenele de Logică şi Economie, unde se discută reanalizarea baremelor, pentru că unele rezolvări stabilite de comisiile de evaluare ar fi neconforme cu materia predată la şcoală. De asemenea, au fost şi zece licee cu rată zero de promovare, însă ministrul Liviu Pop spune că este vorba despre unităţi de învăţământ care urmează să fie desfiinţate şi sunt circa 100 de elevi în această situaţie.

 

Notele de la contestaţii vor fi luate în considerare dacă cea de-a doua evaluare a lucrărilor va stabili cel puţin 0,5 puncte în plus faţă de prima evaluare. Mulţi elevi şi părinţi sunt nemulţumiţi de evaluările făcute în anumite judeţe ale ţării, spunând că profesorii s-au răzbunat pe elevii din alte localităţi.

×