x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Școli cu promovabilitate zero după Evaluarea Națională 

Școli cu promovabilitate zero după Evaluarea Națională 

de Mariana Zaharia 1    |    30 Iun 2021   •   07:30
Școli cu promovabilitate zero după Evaluarea Națională 

În Argeș, la trei școli, nu a trecut de Evaluare niciun elev. Ei vor merge totuși mai departe, pentru că legea îi ajută. Însă directorii instituțiilor de învățământ sunt chemați la raport. Deocamdată, primele lor explicații au fost legate de dezinteresul copiilor sau de etnie.

 

De-a lungul timpului, mulți specialiști au atras atenția că, din mediul rural, elevii vin cu medii mari, dar care nu le reflectă cunoștințele cu adevărat. Este exact, situația care îi va ajuta pe cei picați la Evaluarea Națională să ajungă, totuși, la liceu. Am mers la școala din comuna argeșeană Teiu și acolo am stat de vorbă și cu unul dintre elevi. 

 

Elevi de 9 la clasă, picați la examen 

 

Gabriel Brică ne-a spus că are media generală 9 în clasele V - VIII, dar la Evaluarea a luat 5 la Matematică și 3 la Română. El vrea să devină mecanic și sistemul de calcul al notei îi va permite. Media de la examen va conta în procent de 80 la sută, iar cea de la clasă, 20 la sută. Mai trebuie să aibă grijă să pună pe lista lui de opțiuni mai multe licee slabe și va deveni boboc. 

„Au fost subiecte ușoare, dar pe unele mi-am dat seama când am ieșit din sală cum trebuia să le fac. Asta e. Mai am un frate mai mare la un liceu tehnologic din Ștefănești. O sa merg și eu la liceu și voi învăța mai mult mai departe”, a spus copilul. Lângă el, mama lui e fericită că măcar băiatul e muncitor și chiar crede că el va ajunge să repare mașini. Ne spune că el e mai mult cu munca fizică. De altfel, cei mai mulți elevi din sat, lucrează și în gospodărie după ore sau în vacanțe. 

 

Cum explică directorii de școli 

 

Director la școala din Teiu este chiar o profesoară din localitate. Ne spune că și băieții ei învață aici și că e, pur și simplu, totul legat de interes.

„Sunt dezinteresați, doamnă. Au avut de toate. Dacă nu m-am zbătut cu niște tablete când erau online, cu cereri, cu tot, mereu le spuneam. Ieșeam de la ore noi mai triști decât ei, care nu aveau nicio treabă”, spune Roxana Dumitru, directoarea școlii din Teiu. Și, totuși, tristețea nu se vedea și în notele elevilor. Încurajați de medii 9 sau chiar 9,50, obținute ușor, elevii au crezut că nici examenul nu va fi atât de greu, cred acum șefii Inspectoratului Școlar Argeș.

 

Altă școală, altă situație 

 

În comuna Cetățeni, au susținut examenul 11 elevi. Printre ei, două fete însărcinate în luna a șasea, respectiv luna a opta. „De prin clasa a VII-a încep să aibă alte priorități. Vorbim despre o comunitate și elevi exclusiv din familii de rromi. Fetele ori renunță, ori termină cele opt clase, dar deja devin soții, mame. Iar băieții pleacă în străinătate. Am adus la examen 11 elevi. Dintre ei, doar 5 veneau în mod frecvent. Școala este renovată, sunt condiții excelente, au două microbuze școlare, dar pe ei viața îi duce în altă parte. Nu îi încurajează nici comunitatea. Văd că mulți vin cu bani de afară și își iau mașini scumpe și atunci zic că e bine să facă la fel. Am avut o elevă care a intrat la Liceul Pedagogic, foarte bună, foarte silitoare, dar astfel de cazuri sunt rare în comunitate”, spune Antonella Enache, directoarea Școlii Cetățeni. 

 

Șefa învățământului argeșean a cerut rapoarte scrise de la cadrele cu rezultate slabe. Mai mulți directori vor fi schimbați după evaluarea făcută de o comisie a Inspectoratului Școlar Argeș.

×
Subiecte în articol: Evaluarea Naţională