x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 85% din armele de foc, în mâinile civililor

85% din armele de foc, în mâinile civililor

de Şerban Mihăilă    |    20 Iun 2018   •   10:30
85% din armele de foc, în mâinile civililor
Sursa foto: Keith Srakocic/AP

Aproximativ 85% din cele un miliard de arme de foc de pe întreaga Planetă se află în mâinile civililor, relevă rezultatul surprinzător al unui studiu realizat în urma proiectului de cercetare independent „Small Arms Survey”, inițiat de un institut de studii internaționale cu sediul la Geneva. Deși SUA au doar patru procente din populația lumii, civilii americani dețin aproape 40% din armele de foc de pe Pământ.

Ultimele studii la nivel mondial arată că răspândirea armelor în rândul populației civile crește spectaculos, iar țările dezvoltate le devansează în această statistică pe cele în curs de dezvoltare și pe cele măcinate de război, scrie publicația „The Guardian”, citând raportul proiectului pentru monitorizarea armelor „Small Arms Survey” („Studiu asupra Armelor de Calibru Mic”), realizat într-un număr de 230 de state. Examinând apartenența revolverelor, a pistoalelor cu repetiție, carabinelor, puștilor de asalt și puștilor mitralieră în rândul civililor, unităților militare și ale celor însărcinate cu aplicarea legii, raportul concluzionează că, în momentul de față, există peste un miliard de arme de foc în întreaga lume, cifră care marchează o creștere cu 17% față de anul 2007. Aproximativ 85% dintre aceste arme (857 de milioane) sunt deținute de civili, între care oameni obișnuiți, firme private de securitate, formațiuni armate nestatale și grupări criminale. În timp ce agențiile pentru aplicarea legii dețin 2% din aceste arme, stocurile militare adună 13 procente, relevă studiul. Deși SUA reunesc doar patru procente din populația lumii, civilii americani dețin aproape 40% din armele de foc de pe Planetă (393 de milioane), echivalentul a 121 de arme de foc la fiecare 100 de locuitori. Americanii conduceau în acest clasament și în 2007, cu 270 de milioane de arme de foc, adică 90 de arme la fiecare 100 de locuitori. Această apetență scăpată de sub control a americanilor pentru armele de foc pare o explicație plauzibilă pentru o altă statistică. Potrivit publicației americane de investigații „Mother Jones”, în 64% dintre crimele comise pe teritoriul SUA, în 2016, au fost utilizate armele de foc. Pe locul secund la numărul total de arme aflate în mâinile civililor se plasează India, cu 71 de milioane de arme de foc, iar pe poziția a treia este China, cu 50 de milioane.  Într-o analiză a numărului de arme raportat la 100 de locuitori, Yemen se află în spatele SUA, cu 52,8 arme de foc, iar Serbia și Muntenegru pe locul trei, cu 39,1. La polul opus se află Indonezia, Japonia și Malawi, care au mai puțin de o armă la fiecare 100 de locuitori.

Rusia și China, între lideri

În privința armelor de foc deținute de agențiile pentru aplicarea legii, Rusia se află pe prima poziție, cu 2,4 milioane, fiind urmată de China, cu 1,9 milioane, și India, cu 1,7 milioane de arme. La categoria armelor de calibru mic din arsenalul armatei, Rusia conduce, din nou, cu 30,3 milioane, China are 27,5 milioane, iar Coreea de Nord deține 8,4 milioane. La acest capitol, SUA au în stocul militar doar un milion de arme de calibru mic

Armele de calibru mic sunt considerate cancerul oricărei societăți, deoarece facilitează abuzurile în privința drepturilor omului, criminalitatea, revoltele și asasinatele”. 

Martin Drew, expert britanic în arme

 

 

×
Subiecte în articol: arme de foc