x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abbas: „Voi înceta să-i mai plătesc pe teroriști doar atunci când voi muri”

Abbas: „Voi înceta să-i mai plătesc pe teroriști doar atunci când voi muri”

de Şerban Mihăilă    |    31 Aug 2017   •   19:40
Abbas: „Voi înceta să-i mai plătesc pe teroriști doar atunci când voi muri”
Sursa foto: Khaled El Fiqi/EPA

Șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a declarat trimisului special al Casei Albe în Orientul Mijlociu, Jared Kushner, nimeni altul decât ginerele președintelui Donald Trump, că nu va înceta să-i plătească lunar pe teroriștii condamnați, chiar dacă acest lucru ar duce în cele din urmă la sfârșitul președinției sale.

În timpul întrevederii avute cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, săptămâna trecută, în Cisiordania, trimisul Casei Albe în Orientul Mijlociu, Jared Kushner, i-a cerut liderului din Ramallah să pună capăt imediat programului „bani pentru masacre”, prin care teroriștii condamnați și familiile lor primesc un salariu lunar, ce poate ajunge până la 3.300 de dolari, scrie ziarul palestinian „Al-Quds”. Articolul publicat în organul de presă al Autorității Palestiniene îl citează apoi pe Gal Berger, jurnalist israelian pe probleme arabe, care precizează: „Abbas l-a informat pe Kushner că nu va înceta să plătească aceste salarii până la sfârșitul zilelor sale, chiar dacă această decizie îl va costa președinția palestiniană”. După întâlnirea cu ginerele lui Trump, Abbas a postat, de altfel, pe Facebook: „Nu voi înceta niciodată să plătesc aceste alocații pentru familiile prizonierilor și pentru prizonierii eliberați, chiar dacă acest lucru mă va costa poziția pe care o am în prezent și președinția (…) Voi acorda aceste alocații până în ziua când voi muri”. Autoritatea Palestiniană a dat în ultimii patru ani peste un milion de dolari pentru salariile teroriștilor, scrie site-ul „Breitbart”.

Liderul palestinian, înfuriat

„Afirmațiile lui Abbas reflectă cota la care a ajuns furia palestinienilor, atunci când delegația americană s-a axat pe acest subiect, lăsând deoparte chestiuni esențiale precum «soluția a două state» și oprirea implantărilor”, a comentat Gal Berger. Abbas s-a mai înfuriat când a sesizat reticența lui Kushner față de „definirea granițelor statului palestinian drept frontierele din 1967”, scrie sursa citată. Kushner a mai subliniat imposibilitatea opririi implantărilor evreiești în teritoriile palestiniene, deoarece acest lucru ar duce la căderea actualului guvern israelian.

Conducerea Autorității Palestiniene consideră că recenta misiune de pace în Orientul Mijlociu a ginerelui președintelui Trump a fost „o deziluzie”. Potrivit liderilor palestinieni, acest tip de inițiativă diplomatică nu poate avea niciun rezultat, deoarece delegația Casei Albe a venit pregătită să asculte doar versiunea israelienilor.

Foarte probabil, eșecul inițiativei de pace americane îl va determina pe Abbas să ceară Consiliul de Securitate al ONU votarea rezoluțiile contra Israelului și petiția pentru acceptarea „Palestinei” ca stat cu drepturi depline. „Soluția a două state” este abrevierea dată încheierii unei înțelegeri ce ar permite crearea unui stat palestinian independent, care să coexiste alături de Israel, în cadrul liniilor de încetare a focului dinainte de 1967, în Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

 

 

×