x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Balene arctice infectate cu un parazit al pisicilor domestice

Balene arctice infectate cu un parazit al pisicilor domestice

de Agerpres    |    14 Feb 2014   •   17:13
Balene arctice infectate cu un parazit al pisicilor domestice

Un parazit al pisicilor domestice s-a răspândit la balenele Beluga din Oceanul Arctic, au descoperit oamenii de ştiiţă. Aceştia cred că balenele ar fi luat parazitul Toxoplasma gondii mâncând peşti sau înotând în ape contaminate cu fecalele pisicilor.

Parazitul Toxoplasma gondii poate fi periculos pentru toate mamiferele, în special în cazul femelelor însărcinate. Oamenii de ştiinţă spun că 10% din populaţia de balene Beluga din Marea Beaufort, de lângă Candada, este infectată cu acest parazit.

Eschimoşii care trăiesc în aceste zone şi consumă carnea balenelor au fost avertizaţi să gătească bine carnea înainte de a o mânca.

Michael Grigg, de la Universitatea British Columbia, spune că apariţia primelor balene infectate poate fi pusă pe seama creşterii numărului de pisici din regiune.

Toxoplasma gondii, un microb format dintr-o singură celulă, poate infecta toate mamiferele, însă îşi poate completa tot ciclul de viaţă doar în pisici. În anumite cazuri, parazitul poate duce la orbire sau la pierderea sarcinii.

"Nu avem încă dovezi că balenele Beluga sunt grav afectate de parazit. Observăm doar inflamaţii uşoare. Totuşi, am observat acest lucru la balene în stare bună de sănătate. Cele care s-ar fi îmbolnăvit mai grav ar fi căzut repede pradă altor animale, deci nu avem cum să le studiem", spune Michael Grigg.

Potrivit analizei oamenilor de ştiinţă, primele cazuri de infectare ar fi apărut în 2006.

"Din cauza încălzirii globale a apărut o oportunitate fără precedent pentru astfel de patogeni de a penetra medii în care nu aveau acces până acum. Din cauza temperaturilor mai mari, astfel de paraziţi pot supravieţui şi găsi noi gazde în zona arctică", spune Michael Grigg.

Cea mai la îndemână explicaţie pentru răspândirea parazitului este deversarea în mare a deşeurilor care conţin şi fecale de pisică. Toxoplasma gondii ar fi fost purtată de peştii cu care se hrănesc balenele Beluga şi de aici ar fi ajuns în intestinele mamiferului.

De vină ar fi şi eschimoşii, care au început să crească pisici, crede Grigg. 

×
Subiecte în articol: toxoplasma gondii balene beluga pisici