x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombardamente violente au fost reluate în sectorul estic al oraşului sirian Alep. Evacuarea civililor, imposibilă

Bombardamente violente au fost reluate în sectorul estic al oraşului sirian Alep. Evacuarea civililor, imposibilă

15 Dec 2016   •   18:46

Bombardamente violente au fost reluate miercuri în Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, cu lovituri de artilerie ale regimului împotriva ultimului refugiu al rebelilor în acest oraş, relatează corespondentul AFP de la faţa locului. 

Jurnalistul AFP care se află în sectorul rebel al oraşului a văzut un tanc al regimului de la Damasc trăgând violent în direcţia celor câteva cartiere aflate încă în mâna insurgenţilor din Alep, unde un acord pentru evacuarea civililor şi combatanţilor anti-regim a fost suspendat. 

Aliatul rus al preşedintelui Bashar al-Assad i-a acuzat pe rebeli că au declanşat ostilităţile, în timp ce susţinătorul opoziţiei, Turcia, a criticat trupele regimului de la Damasc şi ale aliaţilor săi. 

Acordul pentru evacuare ar fi permis miilor de civili şi rebeli să părăsească ultimele cartiere deţinute de insurgenţi în Alep, unde aceştia sunt asediaţi de peste patru luni de armata siriană, ducând lipsuri majore. 

După o pauză de mai multe ore, bombardamentele violente au fost reluate împotriva acestor cartiere, au precizat corespondenţi ai AFP şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

Pierderea Alep, principalul bastion al rebelilor în Siria şi simbol al revoltei, va marca sfârşitul rebeliunii în acest oraş, a cărui parte estică a fost cucerită de insurgenţi în 2012. În acelaşi timp, ea va reprezenta cea mai importantă victorie a regimului de la Damasc de la începutul războiului, în 2011.

Acordul privind evacuarea civililor şi a insurgenţilor din oraşul Alep a fost "suspendat" după obiecţii formulate de regimul sirian, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al forţelor rebele şi o sursă apropiată regimului de la Damasc, relatează AFP. 

Potrivit rebelilor, regimul şi aliaţii săi, în special iranieni, "au impus noi condiţii" la acord. 

La rândul său, sursa apropiată guvernului a afirmat că Damascul nu a fost de acord cu numărul mare de persoane ce urmau să fie evacuate. 

"Damascul doreşte de asemenea să aibă o listă cu numele celor care vor fi evacuaţi, pentru a se asigura că nu există niciun ostatic sau prizonier" pro-regim, a declarat sursa apropiata guvernului. 

"Acordul este suspendat din cauza blocării sale de către forţelor regimului şi iranieni", a afirmat la rândul său Yasser al-Youssef, un oficial al grupării rebele Nour Din al-Zinki. 

"Ei au vrut să lege acest acord de alte chestiuni, în special de situaţia din satele Foua şi Kefraya", două localităţi pro-regim asediate de rebeli în provincia Idleb (nord-vest), a mai spus el. 

Miercuri, Turcia a acuzat regimul sirian şi grupările armate afiliate că încearcă să împiedice punerea în aplicare a acordului de încetare a focului, care ar fi permis evacuarea civililor şi a rebelilor. 

"Vedem că regimul (sirian) şi alte grupuri (care îl susţin) încearcă să împiedice" punerea în aplicare a încetării focului, a declarat pentru presă ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu. "Evacuarea nu poate avea loc", a mai spus el. 

AGERPRES

×