x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii fentează zidul lui Trump, sub pământ

Chinezii fentează zidul lui Trump, sub pământ

de Şerban Mihăilă    |    30 Aug 2017   •   10:30
Chinezii fentează zidul lui Trump, sub pământ
Sursa foto: AlxeyPnferov/Getty Images/iStockphoto

În timp ce președintele american, Donald Trump, duce o luptă la baionetă în Congres pentru deblocarea de fonduri în vederea construirii zidului de la granița cu Mexic, imigranții clandestini par să le demonstreze congresmenilor indeciși că eventuala alocare a unei sume exorbitante pentru securizarea graniței naționale în fața invaziei muncitorilor ilegali  poate fi o gaură bugetară fără justificare

Cei 23 de cetățeni chinezi prinși de grănicerii SUA la sfârșitul săptămânii trecute, într-un tunel subteran de aproximativ cinci kilometri, care făcea legătura între localitatea mexicană Tijuana și periferia orașului american San Diego, arată că imigranții ilegali pot pătrunde pe teritoriul Statelor Unite nestingheriți, pe sub costisitorul zid propus de Donald Trump încă din campania electorală prezidențială. În ultimul secol, sute de mii de imigranți din China s-au strecurat în SUA, utilizând metode ingenioase. Afluența chinezilor spre teritoriul american a început în a doua jumătate a secolului 19, după ce, în 1882, SUA au dat o lege care interzicea imigrația forței de muncă din China, timp de șase decenii. Interdicția a avut însă efectul contrar și tot mai mulți chinezi au început să plece spre America, folosind modalități neconvenționale. „De-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri de chinezi aduși ilegal în SUA, ascunși pe vapoare, în automobile, locomotive și în avioane sau trimiși, pur și simplu, prin tuneluri”, a declarat istoricul american Elliot Young, citat de publicația „New York Post”. „Chinezii au fost între primii care au inventat metodele de a evita controalele la graniță”, a precizat el. Deși, în repetate rânduri, grănicerii americani au susținut că tunelurile de la frontiera cu Mexic sunt folosite de traficanții de droguri, acestea servesc în principal drept rute pentru traficul uman, mai scrie publicația. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției de frontieră, cei care organizează aceste treceri ilegale prin tuneluri cer fiecărui chinez o sumă cuprinsă între 50.000 și 70.000 de dolari. Nu mulți imigranți dispun de această sumă și, astfel, ei plătesc un avans de câteva mii de dolari, după care restituie întreaga datorie, din munca prestată atunci când ajung în SUA. Potrivit Institutului pentru Politica de Imigrare, cu sediul în Washington, aproximativ 210.000 de cetățeni chinezi se aflau ilegal în SUA, în 2016. Între timp, Departamentul de Stat al SUA a limitat la 25.620 numărul aplicațiilor pentru viză din China. „Acest lucru înseamnă că, din cauza restricțiilor pe care le-am impus imigrației, a devenit practic imposibil pentru o mulțime de oameni să vină aici în condiții legale. Ei sunt astfel obligați să aleagă căi clandestine, ilegale”, a mai spus istoricul american. 

Rețea de tuneluri clandestine, la graniță

Nu este pentru prima dată când sub frontiera dintre Mexic și SUA este descoperit un tunel. În august 2016, autoritățile mexicane au găsit un pasaj cu o lățime de peste 30 de metri, care făcea legătura între orașul Sonora și statul american Arizona. În aprilie 2017, autoritățile din SUA au localizat, la rândul lor, cel mai lung tunel găsit până atunci sub graniță. Cu o lungime de peste 800 de metri, acesta pornea din Tijuana până la Otay Mesa, în apropiere de San Diego. Frontiera dintre SUA și Mexic este separată în prezent, parțial, de o serie de ziduri și de garduri, construite pe anumite porțiuni pentru a împiedica valurile de imigranți. Această barieră se întinde pe 930 km, din totalul de 3.201 km, cât însumează granița continentală comună.

Chinezii au fost între primii care au inventat metodele de a evita controalele la graniță”.

Elliot Young, istoric american

 

 

×