x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circa 67% dintre ruşi consideră că Moscova ar trebui să integreze noi regiuni ucrainene, după Crimeea

Circa 67% dintre ruşi consideră că Moscova ar trebui să integreze noi regiuni ucrainene, după Crimeea

de Agerpres    |    02 Apr 2014   •   20:05
Circa 67% dintre ruşi consideră că Moscova ar trebui să integreze noi regiuni ucrainene, după Crimeea

Circa 67% dintre ruşi sunt de părere că Rusia ar trebui să integreze noi regiuni din Ucraina, după alipirea Crimeii, în cazul în care locuitorii acestor regiuni se pronunţă în acest sens prin referendum, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Centrul Levada, informează AFP.

Numărul ruşilor care au această opinie a fost însă în scădere la sfârşitul lunii martie, faţă de începutul aceleiaşi luni când 79% dintre ei s-au declarat în favoarea alipirii la Rusia a unor noi regiuni ucrainene, a precizat institutul independent de sondare a opiniei publice.

Duminică, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a pledat pentru o structură federală care "să protejeze drepturile celor care trăiesc în Ucraina, în special ale populaţiei ruse" din regiunile rusofone din estul ţării.

Potrivit sondajului, 58% dintre ruşii chestionaţi sunt de părere că "Rusia are dreptul de a proteja ceea ce-i aparţine", de a integra teritorii ruse din ţările din fosta URSS.

Acelaşi sondaj arată că pentru 79% dintre ruşi, Rusia şi-a redobândit statutul de "mare putere" atunci când a luat înapoi peninsula cedată în 1954 Ucrainei. Totodată, 31% din respondenţi au afirmat că este vorba despre o nedreptate în cele din urmă reparată şi 34% consideră că acesta este un motiv pentru a fi mândri de Rusia.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.603 persoane în perioada 21-24 martie.

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina