x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană a deschis o investigaţie în Romania în ce priveşte jocurile de noroc on-line

Comisia Europeană a deschis o investigaţie în Romania în ce priveşte jocurile de noroc on-line

20 Noi 2013   •   18:38
Comisia Europeană a deschis o investigaţie în Romania în ce priveşte jocurile de noroc on-line

Comisia Europeană a cerut anumitor state membre să asigure faptul că reglementările naţionale în materie de servicii de jocuri de noroc respectă libertăţile fundamentale ale Tratatului privind funcţionarea UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Cerere oficială de informaţii
Astfel, Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să transmită o cerere oficială de informaţii privind legislaţia naţională care restricţionează furnizarea de servicii de noroc României, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Lituaniei şi Poloniei. De asemenea, CE îi solicită Suediei să se conformeze dispoziţiilor UE privind libera circulaţie a serviciilor în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea monopolului său în domeniul jocurilor de noroc.
Statele membre sunt, în principiu, libere să stabilească obiectivele politicilor lor în materie de jocuri de noroc online. Acestea pot să restricţioneze sau să limiteze furnizarea la nivel transfrontalier a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc, pe baza unor obiective de interes public precum protecţia consumatorilor sau prevenirea fraudei sau a altor activităţi infracţionale. Cu toate acestea, sistemele naţionale în materie de jocuri de noroc trebuie să respecte legislaţia UE.

Solicitări
Statele membre trebuie să demonstreze relevanţa şi necesitatea unei anumite măsuri, în special existenţa unei probleme legate de obiectivul de interes public aflat în joc şi coerenţa sistemului de reglementare. De asemenea, statele membre trebuie să demonstreze că obiectivele de interes public sunt urmărite în mod coerent şi sistematic. Acestea nu trebuie să adopte, să faciliteze sau să tolereze măsuri care subminează obiectivele respective.
În comunicarea sa “Către un cadru european global pentru jocurile de noroc online”, adoptată la 23 octombrie 2012, CE a anunţat că va accelera procesul de evaluare a dispoziţiilor naţionale care fac obiectul procedurilor şi al plângerilor în curs referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor şi va lua măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislaţiei, explică agerpres.ro. CE a a luat deciziile anunţate miercuri după consultarea statelor membre în cauză.

Procedură de constatare

Pe lângă cererile formulate în cazul celor şapte ţări, Comisia a închis o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Finlandei cu privire la conformitatea cu normele UE a dispoziţiilor naţionale care stabilesc drepturi exclusive în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de jocuri de noroc.
De asemenea, Comisia a închis o serie de investigaţii şi proceduri împotriva altor state membre, în cazul cărora nu se ajunsese la lansarea unei proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. O serie de proceduri împotriva altor state membre rămân deschise, întrucât normele naţionale relevante sunt fie în curs de cercetare, fie în curs de a fi modificate în mod substanţial.
CE a cerut Suediei, în cadrul a două proceduri separate, să asigure conformitatea cu legislaţia UE a dispoziţiilor sale naţionale care instituie drepturi exclusive de furnizare a serviciilor de pariuri online şi a serviciilor de poker online. În prealabil, CE a transmis cereri pentru a verifica dacă restricţiile respective erau compatibile cu articolul 56 din TFUE, care garantează libera circulaţie a serviciilor.
Executivul comunitar a constatat că politica de restricţionare a serviciilor de jocuri de noroc nu este aplicată în mod sistematic şi coerent şi că titularul dreptului exclusiv nu face obiectul unui control strict din partea statului. Cererile de informaţii transmise de CE se referă la furnizarea la nivel transfrontalier a serviciilor online de pariuri sportive şi poker, dar şi la aspecte precum publicitatea şi sponsorizarea. Comisia solicită Suediei, prin intermediul unui aviz motivat suplimentar privind pariurile online şi al unui aviz motivat privind serviciile de poker online, să ia măsuri pentru a se conforma pe deplin normelor UE.
Dacă Suedia nu ia măsuri în termen de două luni în privinţa celor două noi proceduri, CE poate deferi cazurile Curţii de Justiţie a UE.

Preocupare
De asemenea, CE a decis să trimită cereri oficiale de informaţii privind legislaţia naţională care restricţionează furnizarea anumitor servicii de jocuri de noroc în Belgia, Cipru, Republica Cehă, Lituania, Polonia şi România. Executivul comunitar doreşte să verifice dacă măsurile în cauză sunt compatibile cu articolul 56 din TFUE, care garantează libera circulaţie a serviciilor, şi a transmis o serie de întrebări privind procedura de acordare a licenţelor şi condiţiile de furnizare a serviciilor de jocuri de noroc.
Comisia este preocupată de compatibilitatea cu legislaţia UE a dispoziţiilor naţionale care condiţionează furnizarea serviciilor de jocuri de noroc online de prezenţa fizică în statul membru destinatar, stabilind o formă juridică specifică în baza legislaţiei naţionale, impunând obţinerea unei aprobări prealabile din partea autorităţilor pentru orice modificări ale structurii acţionariatului sau interzicând capitalul străin.
În ceea ce priveşte cadrul legal din România în materie de jocuri de noroc, CE a transmis întrebări suplimentare cu privire la coerenţa politicii naţionale în acest domeniu.

×