x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul de care depinde cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite

Omul de care depinde cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite

de Robert Veress    |    22 Oct 2012   •   11:43
Omul de care depinde cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite
Cu Barack Obama și Mitt Romney aflați, acum, la egalitate în sondaje, ultima din cele trei dezbateri televizate între cei doi candidați la funcția de președinte al SUA va fi decisivă. Ca atare, tot ceea ce este legat de această dezbatere contează enorm: în primul rând, tema dezbaterii și moderatorul acesteia.
Gazda evenimentului este Universitatea Lynn, din Boca Raton, Florida. Confruntarea va începe luni, la ora locală 21 (respectiv marți, la ora 4 dimineața) și va fi transmisă de principalele canale de televiziune americane: ABC, NBC, FOX, CBS, CNN, Fox News, MSNBC etc. Românii vor putea urmări debaterea la CNN sau prin live streaming.
Dezbaterea se va focaliza pe politica externă. La acest capitol, Obama are de partea sa un atu -depistarea și anihilarea lui Osama bin Laden-, dar și o problemă majoră, care poate cântări mai greu, având în vedere că este de dată recentă (11 septembrie 2012): asasinarea ambasadorului american din Libia, chiar în clădirea consulatului SUA din Benghazi.
Dezbaterea este împărțită în șase segmente, a câte 15 minute fiecare. Subiectele ce se așteaptă a fi abordate sunt: rolul SUA în lume; disputa dintre Israel și Iran; evoluțiile din Orientul Mijlociu și noua față a terorismului; creșterea rolului Chinei în lumea de „mâine”. Cel mai important dintre acestea este al treilea, căruia i se vor aloca două dintre cele șase segmente de 15 minute. Moderatorul are libertatea de a aborda subiectele în ordinea pe care o consideră potrivită și chiar să modifice grila de subiecte, în funcție de evoluțiile recente. De pildă, este de așteptat ca, cel puțin o întrebare să fie legată de atentatul de duminică, din Milwaukee – prilej pentru a rememora o serie de atentate care au zguduit America în acest an și chiar pentru a reaprinde dezbaterea referitoare la regimul armelor.
Așadar, se poate afirma, fără niciun fel de exagerare, că de moderatorul emisiunii din această seară depinde cine va conduce Statele Unite în următorii patru ani.
Moderatorul dezbaterii este experimentatul jurnalist Bob Schieffer, prezentatorul emisiunii „Face the Nation” („Față în față cu națiunea”), difuzată de postul de televiziune CBS, din 1991 până în prezent.
Schieffer are 75 de ani, s-a născut și a crescut în Texas (stat tradițional conservator), studiind la Universitatea Creștină din Texas. A absolvit apoi și Facultatea de Jurnalism. După absolvire, s-a înrolat în Forțele Aeriene, activând ca ofițer de informații, cu gradul de căpitan. După stagiul militar, și-a început cariera jurnalistică, fiind angajat de Star-Telegram. A devenit cunoscut pentru reportajele transmise din Vietnam -din timpul conflictului dintre SUA și țara asiatică-. Reputația i s-a consolidat după seria de exclusivități obținute imediat după asasinarea președintelui JF Kennedy, în 22 noiembrie 1963, când a profitat la maximum de șansa de a fi contactat de mama lui Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al lui JFK, pe care a transportat-o la o secție de poliție din Dallas. Acolo, Schieffer nu a ezitat să pretindă că este ofițer de poliție, obținând acces la toate resursele specifice...
A fost angajat de CBS în 1969. Între 1970 și 1974 a fost corespondentul CBS la Pentagon, între 1974 și 1979 corespondent la Casa Albă, iar din 1982 de devenit șeful corespondenților din Washington. Între 1973 și 1997 a fost prezentatorul știrilor de duminică seara, iar între 1977 și 1996 a prezentat și știrile de sâmbătă seara.
Schieffer l-a înlocuit în anul 2005 pe prezentatorul știrilor de seară (din zilele săptămânii), Dan Rather. Cu Schieffer prezentator, emisiunea a câștigat în audiență, în vreme ce posturile concurente (NBC și ABC) au pierdut audiență.Totuși, a predat ștafeta la 31 august 2006, rămânând doar cu funcția de șef al corespondenților.
A fost numit prezentatorul anului în 2002 și a câștigat șase premii Emmy.
Fratele lui Bob Schieffer a fost partener de afaceri și este în continuare prieten al fostului președinte al SUA, republicanul George W. Bush. Tom Schieffer a fost numit ambasador în Australia în anul 2001. După încheierea mandatului, în 2005 a fost numit ambasador în Japonia. Totuși, în 2009, Tom Schieffer a anunțat că se pregătește pentru a candida la funcția de guvernator al statului Texas, din partea Partidului Democrat.
Așadar, un profil foarte complex. Însă, indiferent de felul în care se va achita de sarcina sa, Bob Schieffer are o misiune ingrată. Niciun moderator de dezbateri politice nu reușește să mulțumească pe toată lumea, dar, prin excelență, jurnaliștii care se află la cârma confruntărilor televizate dintre candidații la președinția SUA sunt obiectul unor cercetări minuțioase și critici acerbe pentru cele mai mici scăpări – chiar dacă acestea sunt perfect scuzabile în circumstanțe normale. Tradițional, susținătorii candidatului care iese mai prost din dezbatere dau vina pe moderator. Așa s-a întâmplat și în cazul moderatorilor primelor două confruntări din această toamnă: Jim Lehrer a fost acuzat de democrați că nu a fost suficient de prezent în dezbatere, iar Candy Crowley a fost acuzată de republicani că s-a implicat prea mult.
Una peste alta, un show cu adevărat... păcătos, ce nu trebuie ratat! 

×