x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum reduc ruşii preţul la gaze pentru Turcia şi Germania?

Cum reduc ruşii preţul la gaze pentru Turcia şi Germania?

de Dan Constantin    |    03 Dec 2014   •   09:11
Cum reduc ruşii preţul la gaze pentru Turcia şi Germania?

Turcia va beneficia de reducerea cu 6 la sută a preţului la gazele importate din Rusia. Acordul între Gazprom şi Botas (compania turcă de energie) va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
 
Vladimir Putin a explicat, în timpul vizitei în Turcia, că reducerea preţului s-a făcut în condiţiile creşterii cu 3 miliarde mc a exportului de gaze din Rusia menţionând că preţuri mai bune a obţinut şi Germania, unde Gazprom are acces direct la reţeaua de distribuţie.
 
Preşedintele rus a adăugat că se pot aplica noi reduceri de pret la gaze pentru Turcia, de acelaşi ordin (6 procente) sau chiar mai mult, în funcţie de dezvoltarea unor proiecte comune. În acest sens există intenţia, formalizată într-un memorandum, de a extinde reţeaua de conducte până la graniţa Turcia - Grecia, unde să se construiască un hab de distribuţie de la care europenii să cumpere direct gaze. Această soluţie a fost avansată după stoparea proiectului South Stream din cauza poziţiei Uniunii Europene şi refuzului Bulgariei de a accepta traseul pe teritoriul ei.

Putin a dat detalii în conferinţa de presă de la Ankara şi despre proiectul centralei nucleare construite de Rusia în Turcia, estimat la 20 de miliarde de dolari. Centrala va fi finanţată de partea rusă care menţine şi proprietatea asupra ei, iar Turcia va cumpăra energia produsă.

×
Subiecte în articol: gaze gazprom botas rusia gaze