Ridicarea barierelor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 continuă să dea fiori unor ţări din Uniunea Europeană. Presa olandeză scrie că autorităţile municipale din oraşele olandeze Haga şi Rotterdam intenţionează să verifice domiciliului declarat de imigranţii cu contract de muncă pe termen scurt. Mai mult, iau în calcul neacordarea numărului unic de identificare BSN, fără de care nu se poate lucra în Olanda. Ei speră că astfel vor putea ţine românii şi bulgarii departe de orasele lor.
Românii ar veni de acum
Jurnaliştii austrieci de la Die Presse avertizează că s-ar putea crea un precedent periculos prin implementarea unei măsuri care încalcă reglementările UE privind libertatea de mişcare a persoanelor şi a dreptului la muncă în interiorul UE. “Vor veni şi o vor face în număr mare”, crede consilierul Hamit Karakus din Rotterdam. El s-a deplasat personal în România pentru a-şi face o imagine clară asupra situaţiei economice din ţara noastră. “M-a şocat ce am găsit acolo. Am încercat să le explic oamenilor de acolo să rămână la ei în ţară. Le-am spus că, dacă vor veni în Olanda, vor fi exploataţi fără scrupule. Nu vor avea bani nici de mâncare şi vor primi 5 euro pe oră pentru activităţi pentru care alţii sunt plătiţi dublu. Răspunsul lor m-a şocat. M-au întrebat dacă pot porni de acum şi dacă le pot rezolva un loc de muncă, fiindcă în România primesc doar 0,5 euro pe oră. Sunt hotărât să pun în aplicare interdicţia privind acordarea BSN”, a mai spus Karakus.
Ministrul de Interne dezminte
“Intenţia autorităţilor locale din Haga şi Rotterdam ar putea avea repercusiuni negative pentru olandezi. Dacă românilor şi bulgarilor li se va interzice dreptul de a munci legal, atunci o vor face ilegal şi va înflori iar munca la negru”, scrie Die Presse. Ministrul de Interne al Olandei, Ronald Plasterk, a subliniat că ţara sa va respecta reglementările UE privind ridicarea barierelor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014. “Românii şi bulgarii vor putea lucra pe tot teritoriul Olandei”, a confirmat acesta.
Fără substrat real
“Olanda se teme de o repetare a erorilor din 2004, când aproximativ 200.000 de polonezi, cehi şi unguri au invadat ţara Lalelelor, majoritatea din Polonia. Pronosticurile cele mai pesimiste ale experţilor olandezi vorbesc despre maximum 20.000 de români şi despre cam tot atâţia bulgari. Teama provine în special din faptul că forţa de muncă ieftină îi va lăsa pe mulţi olandezi fără locuri de muncă, iar şomajul de 8,4% al Olandei va creşte în 2014 la peste 9%”, mai scrie Die Presse.
Joaca cu frica
Mai mult, cotidianul austriac publică un editorial semnat de Anna Gabriel pe această temă. Cu titlul “Consecinţele unui joc periculos cu frica”, ea consideră că în cazul în care Haga şi Rotterdam interzic dreptul la muncă al imigranţilor din UE, munca la negru va înflori. “Meseria politicienilor este jocul cu frica. Ea există sub nenumărate feţe, dar cea mai simplă şi incipientă formă este cea a luptei închipuite împotriva a tot ce este străin. În această categorie se încadrează şi avertizările Consiliul Local Rotterdam privind imigraţia masivă din România şi Bulgaria, tocmai fiindcă nu este susţinută şi de date reale. Fenomenul este răspândit la nivelul Uniunii Europene. Ura populaţiei nu va fi singura consecinţă. Va urma o creştere masivă a numărului muncitorilor la negru. Cine nu poate lucra legal, o va face ilegal. Comisia Europeană trebuie să pună repede capăt unui astfel de demers care încalcă reglementările UE”, notează jurnalista austriacă.