x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu naţional în Ucraina. Occidentul, preocupat de continuarea luptelor în această ţară

Doliu naţional în Ucraina. Occidentul, preocupat de continuarea luptelor în această ţară

de Istvan Deak    |    15 Iun 2014   •   12:20
Doliu naţional în Ucraina. Occidentul, preocupat de continuarea luptelor în această ţară

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat doliu naţional pentru ziua de duminică, după ce 49 militari şi-au pierdut viaţa în urma doborârii unui avion de transport al armatei de către insurgenţii proruşi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

De asemenea, el a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională. "Toţi cei implicaţi în acest act terorist cinic de o asemenea anvergură vor fi pedepsiţi. Ucraina are nevoie de pace, dar teroriştii vor primi un răspuns adecvat", a declarat preşedintele Poroşenko, citat de serviciul său de presă.

Avionul de tipul IL-76 a fost doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă în jurul orei locale 01:00 la aterizarea sa pe aeroportul din localitatea Lugansk, unul dintre bastioanele rebelilor proruşi. Aceştia din urmă au recunoscut că au tras două rachete în direcţia aparatului, care avea la bord 40 de soldaţi din trupele de elită şi nouă membri ai echipajului.

Liniştea dinaintea furtunii

După o scurtă perioadă de acalmie la mijlocul săptămânii, motivată aparent de eforturile diplomatice menite să pună capăt conflictului armat, confruntările dintre trupele ucrainene şi miliţiile separatiste rusofone s-au intensificat din nou în ultimele zile. Statele Unite au acuzat vineri Rusia că a furnizat insurgenţilor din Ucraina echipamente militare, inclusiv tancuri şi lansatoare de rachete.

Câteva sute de manifestanţi ucraineni au blocat sâmbătă accesul în Ambasada Rusiei de la Kiev, au dat jos drapelul rus de pe sediul acesteia, au aruncat cu ouă în clădire şi au răsturnat autoturismele diplomaţilor ruşi care erau parcate în afara incintei misiunii. Ei au scandat lozinci împotriva Rusiei şi au cerut Kremlinului să nu mai intervină în problemele interne ale Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei a declarat televiziunii ruse NTV că personalul misiunii diplomatice se simte "relativ în siguranţă", dar resimte o "presiune psihologică".

SUA condamnă atacul asupra Ambasadei Rusiei

Statele Unite au condamnat atacul comis sâmbătă asupra Ambasadei Rusiei la Kiev şi au solicitat autorităţilor ucrainene să respecte Convenţia de la Viena care le obligă să asigure securitatea clădirilor diplomatice.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a discutat la telefon cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, precum şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unui membru al Departamentului de Stat de la Washington.

John Kerry a adresat condoleanţe liderului ucrainean după atacul insurgenţilor proruşi din est care au doborât un avion militar, omorând 49 de persoane. De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea profundă în privinţa fluxului de arme grele şi militanţi care traversează graniţa venind din Rusia şi contribuie la escaladarea violenţei în estul Ucrainei, a adăugat acest membru al Departamentului de Stat care a dorit să îşi păstreze anonimatul. John Kerry i-a făcut cunoscute preocupările sale omologului său rus şi a cerut Moscovei să acţioneze în vederea dezescaladării situaţiei, încetând sprijinul acordat separatiştilor şi contribuind activ împreună cu Ucraina la un acord de încetare a focului şi dialog politic.

Rusia a denunţat sâmbătă "lipsa de acţiune" din partea autorităţilor ucrainene după ce drapelul rus a fost dat jos de pe sediul Ambasadei Federaţiei Ruse la Kiev, apreciind că această atitudine "constituie o încălcare gravă a angajamentelor internaţionale" luate de Ucraina.

"Rusia este extrem de indignată de acţiunile provocatoare" şi de "profanarea drapelului rus", a indicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. "Forţele de ordine nu au făcut nimic pentru a proteja ambasada", a acuzat diplomaţia rusă.

Dispozitivul exploziv de la Preşedinţia ucraineană


Pe de altă parte, un dispozitiv exploziv, de fabricaţie artizanală, a fost descoperit în apropierea unei intrări în Administraţia prezidenţială ucraineană în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, a indicat agenţia Unian, preluată de Agerpres.
Potrivit unor informaţii prealabile, dispozitivul era format din mai multe grenade F-1 şi RGD, precum şi din submuniţii suplimentare şi un telefon mobil. Bărbatul care a plasat dispozitivul exploziv a fost văzut, dar a reuşit să fugă, fără să mai aibă timp să pună dispozitivul în stare operaţională.

O sursă din domeniul securităţii, citată de Reuters, a afirmat la rândul său că dispozitivul, "foarte puternic", conţinea "cinci grenade şi un kilogram de piuliţe de metal". El era plasat în apropiere de poarta pe unde intră maşinile prezidenţiale.

Administraţia prezidenţială ucraineană nu a difuzat încă nici un comunicat.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, care a câştigat alegerile din 25 mai, a depus jurământul săptămâna trecută. Predecesorul său, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat din funcţie în februarie, după protestele de la Kiev, iar Guvernul se confruntă cu o rebeliune din partea separatiştilor proruşi în estul ţării.

Îngrijorarea Franţei şi Gemaniei


Preşedintele francez, Francois Holande, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au exprimat preocuparea în legătură cu continuarea luptelor în Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice, sâmbătă după-amiază, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, a indicat Preşedinţia franceză într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, Hollande şi Merkel s-au declarat preocupaţi îndeosebi în legătură cu atacul care a provocat moartea a 49 de soldaţi ai armatei ucrainene sâmbătă dimineaţa.

Cei doi au subliniat "importanţa de a se ajunge rapid la o încetare a focului în Ucraina". "Este vorba de a se crea condiţiile efective pentru o detensionare a situaţiei în teren, îndeosebi evitându-se trecerea peste graniţă a unor combatanţi şi arme şi făcând apel la separatişti să pună capăt luptelor", se afirmă în textul comunicatului.

×