x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Tusk AVERTIZEAZĂ: Riscul unei intervenţii directe a armatei ruse în Ucraina este ridicat!

Donald Tusk AVERTIZEAZĂ: Riscul unei intervenţii directe a armatei ruse în Ucraina este ridicat!

06 Aug 2014   •   12:30
Donald Tusk AVERTIZEAZĂ: Riscul unei intervenţii directe a armatei ruse în Ucraina este ridicat!
Sursa foto: EPA/DUMITRU DORU

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat miercuri că, potrivit celor mai recente informaţii de care dispune, ameninţarea unei intervenţii a armatei ruse în Ucraina a crescut în ultimele zile, informează Reuters, conform Agerpres. "Avem motive să suspectăm - informaţiile le-am primit în ultimele ore - că riscul unei intervenţii directe (a armatei ruse în Ucraina) este cu siguranţă mai ridicat decât era cu câteva zile în urmă", a avertizat Tusk într-o conferinţă de presă.

Declaraţia sa survine în timp ce armata rusă desfăşoară manevre de anvergură în apropierea graniţei cu Ucraina, exerciţii care au stârnit noi îngrijorări în capitalele occidentale. Moscova a cerut şi convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a lua în discuţie 'situaţia umanitară' rezultată în urma luptelor din estul Ucrainei.

"Dacă ne vom confrunta cu o intervenţie directă a trupelor ruse în Ucraina, atunci vom avea evident un nouă situaţie concretă şi, în opinia mea, nimeni nu poate da un răspuns potrivit şi fără echivoc la întrebarea despre modul în care comunitatea occidentală ar trebui să reacţioneze", a adăugat şeful executivului de la Varşovia.

El a admis că sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană vor fi costisitoare pentru economia Europei, dar o lipsă de reacţie în faţa acţiunilor Rusiei în criza ucraineană ar avea consecinţe şi mai 'catastrofale', a mai spus Donald Tusk, referindu-se la ordinul dat de Vladimir Putin guvernului de la Moscova să pregătească măsuri de retorsiune ca răspuns la ultima serie de sancţiuni adoptată de blocul comunitar.

×
Subiecte în articol: donald tusk ucraina armata rusa ucraina