x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două tone de Captagon, 'drogul conflictului sirian', confiscate în Turcia

Două tone de Captagon, 'drogul conflictului sirian', confiscate în Turcia

20 Noi 2015   •   14:56
Două tone de Captagon, 'drogul conflictului sirian', confiscate în Turcia

Aproape 11 milioane de pastile de Captagon - un drog utilizat ca stimulent ce oferă senzaţia de invincibilitate şi reprezintă totodată o sursă de profit în Siria - au fost confiscate de poliţie în sudul Turciei, în apropiere de frontiera siriană, relatează vineri numeroase mass-media de la Ankara, citate de AFP.

Poliţia antidrog a confiscat 10,9 milioane de comprimate, cu o greutate de aproape două tone, în două raiduri separate în provincia Hatay, de la frontiera cu Siria, potrivit cotidianului Hürriyet, care citează Ministerul turc de Interne.

Poliţiştii turci au confiscat un prim lot de 7,3 milioane de comprimate ascunse în 1.300 de filtre de ulei de motor miercuri. Produse în Siria, acestea erau destinate ţărilor din Golf, scrie Hürriyet.

Al doilea lot a fost descoperit a doua zi într-un depozit, potrivit aceluiaşi cotidian turc.

Doi turci şi un sirian sunt suspectaţi în această afacere de trafic de droguri, fiind plasaţi în arest.

Captagonul este un drog pe bază de amfetamine utilizat pe post de stimulent de unii luptători jihadişti în Siria, întrucât le inhibă sentimentul de frică.

Unul dintre cele mai populare droguri în Orientul Mijlociu, comercializarea sa reprezintă de asemenea o importantă sursă de profit pentru unele grupuri care iau parte la războiul din Siria după 2011.

Autorităţile libaneze au arestat luna trecută pe aeroportul din Beirut un prinţ saudit care a încercat să îmbarce la bordul unui avion privat cu destinaţia Riad aproximativ două tone de pastile de Captagon, depozitate în 40 de valize.

Potrivit presei franceze, autorii atacurilor de la Paris din 13 noiembrie ar fi fost sub influenţa acestui drog puternic. După cum scrie Le Point, au fost găsite seringi în camerele de hotel unde au stat Abdeslam Salah, presupusul comanditar al atacurilor, şi complicii săi.

×
Subiecte în articol: captagon droguri