x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extremista Marine Le Pen cere anularea educației gratuite pentru copiii străini

Extremista Marine Le Pen cere anularea educației gratuite pentru copiii străini

de Şerban Mihăilă    |    09 Dec 2016   •   15:55
Extremista Marine Le Pen cere anularea educației gratuite pentru copiii străini
Sursa foto: Claude Paris/AP

Lidera formațiunii de extremă dreapta Frontul Național, Marine Le Pen, care are șanse mari să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, în primăvara anului viitor, a cerut încetarea educației gratuite pentru copiii cetățenilor străini aflați pe teritoriul francez, scrie BBC. Foarte probabil, în următoarele luni, Le Pen va veni și cu alte propuneri-șoc, menite să-i aducă voturi de la un electorat sătul de imigranți.

 

Într-un discurs rostit la Paris, candidata Frontului Național la alegerile din mai 2017 a declarat că nu are nimic împotriva străinilor, însă aceștia nu pot avea aceleași privilegii cu francezii. ”Îi avertizez: dacă veniți la noi în țară, nu vă așteptați să beneficiați de asistență socială și nici de educație gratuită pentru copiii voștri (…) S-a terminat cu joaca!”, a tunat Marine Le Pen, în nota populistă care a propulsat-o, în ultimele sondaje de opinie, în turul final al confruntării pentru Palatul Élysée. Potrivit centrului de studiu de piață „Harris Interactive”, citat de BBC, candidatul de centru-dreapta, François Fillon, ar obține 26 la sută din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, față de 24 de procente, cât ar primi rivala sa, Marine Le Pen. În cel de-al doilea tur, Fillon ar câștiga însă cu 67 la sută din sufragiile exprimate, în fața liderei de extremă dreapta, creditată cu numai 33 de procente. De când Marine Le Pen a preluat conducerea Frontului Național de la tatăl său, cu aproape șase ani în urmă, ea a depus eforturi considerabile pentru a dezlipi eticheta de extremism de pe frontispiciul formațiunii politice pe care o reprezintă, în încercarea de a obține și voturile alegătorilor de centru, care constituiau, până nu demult, majoritatea electoratului francez. Frontul Național a continuat să se axeze, însă, atât pe reducerea imigranților și deportarea refugiaților ilegali, cât și pe scoaterea Franței din Uniunea Europeană.

Atacuri contra lui Fillon

Sentimentele antieuropene ale platformei Le Pen au răbufnit și în campania lansată în ultimele zile de lidera extremistă contra adversarului ei de centru-dreapta, după ce republicanii și-au desemnat candidatul pentru Palatul Élysée. Marine Le Pen l-a acuzat deja pe François Fillon că are interese asociate cu lideri ai Comisiei Europene și cu ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble.

În Franța, toți copiii au dreptul la școlarizare gratuită, indiferent de situația administrativă a părinților. De asistență medicală gratuită pot beneficia inclusiv imigranții ilegali, după ce au depășit trei luni de ședere în țară. Le Pen afirmă că dorește restrângerea dreptului străinilor de a beneficia gratuit de unele servicii sociale, dacă aceștia nu plătesc impozite statului francez. Propunerile vor face parte din programul său pentru președinție.

După votul britanic în favoarea Brexit, victoria extravagantului Donald Trump în Statele Unite și demisia unuia dintre principalii susținători ai Uniunii Europene, premierul italian Matteo Renzi, Marine Le Pen crede în șansele sale de a câștiga președinția Franței, profitând de sentimentul general antisistem.  

 

×