x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furia muntelui sacru - Protectorul vulcanului Merapi se roaga sub norii de cenusa

Furia muntelui sacru - Protectorul vulcanului Merapi se roaga sub norii de cenusa

de Anca Aldea    |    21 Mai 2006   •   00:00
Furia muntelui sacru - Protectorul vulcanului Merapi se roaga sub norii de cenusa

Indonezia este tara cu cei mai multi vulcani activi - 130. Dintre acestia, cea mai intensa activitate o are Merapi, in traducere "Muntele de foc". (fotoreportaj)

Indonezia este tara cu cei mai multi vulcani activi - 130. Dintre acestia, cea mai intensa activitate o are Merapi, in traducere "Muntele de foc".

De cateva saptamani, Merapi da bataie de cap localnicilor. Activitatea vulcanului si cutremurele inregistrate in aceasta perioada au pus pe jar autoritatile locale.

La mijlocul lunii aprilie, autoritatile indoneziene au inceput evacuarea locuitorilor de pe insula Java. Circa 35.000 de oameni din zona vulcanului Merapi, care domina campia Kedu, au fost anuntati ca trebuie sa plece din calea vulcanului furios. Serviciile sociale din provincie le-au pus la dispozitie pachete cu alimente si adaposturi temporare.

La sfarsitul lui aprilie, Merapi, situat la o altitudine de 2.900 de metri, a inceput sa arunce, la o inaltime de 400 de metri, fum gros. La inceputul lui mai, vulcanul a scuipat lava. La acea data, doar 5.000 de oameni isi parasisera casele. Agentia pentru prevenirea riscurilor vulcanice si geologice a anuntat imediat ca o eruptie cu grad mare de intensitate ar risca viata a peste un milion de oameni.

La mijlocul lunii mai, scurgerile de lava se regaseau la peste un kilometru distanta de craterul vulcanului, iar fumul aruncat de vulcan urca pana la 600 de metri. La 16 mai, lava a continuat sa curga pe versanti, norii de gaz fierbinte s-au redus, in timp ce ploile cu cenusa i-au tinut pe localnici cu sufletul la gura. Expertii au declarat miercuri ca Merapi ajunsese in faza finala de eruptie. Inspre sfarsitul saptamanii, circa 22.000 de oameni plecasera din casele lor in cautarea unor adaposturi mai sigure.

GARDIANUL. In fiecare zi, pe versantii vulcanului Merapi, un batranel simpatic, adus de spate, se plimba ingandurat. Marijan este gardianul "Muntelui de foc", iar obiceiul de a veghea asupra prietenului incandescent este o onoare pentru el. Pentru ca, spun oamenii, in craterul vulcanului exista un regat supranatural.

O poteca ce coboara parca din inima vulcanului se pierde in catunul Kinahrejo, unde femeile poarta pe spinare cosuri uriase cu iarba, niste batrani palavragesc in jurul unui copac - ca intr-un fel de poiana a lui Iocan si cateva motociclete trec zgomotos de colo-colo. Seara de seara, femeile se aduna intr-un adapost, in timp ce barbatii lor stau de veghe langa bunurile lor cele mai de pret - vaci, oi, capre...

Dintre toti, Marijan are cea mai nobila ocupatie. El pazeste muntele sacru. Si nu stand la poalele lui, ci urcand sus, sus de tot, cat mai aproape de varf, unde se afla salasul unei lumi supranatuale.

Marijan a fost numit paznic al vulcanului de catre sultanul Hamengkubuwono al X-lea, guvernatorul din Yogyakarta. Cand autoritatile indoneziene au anuntat ca locuitorii de pe versantii vulcanului sunt in pericol si trebuie sa-si paraseasca locuintele, Marijan s-a opus cu darzenie. Oamenii l-au respectat pentru aceasta decizie, pentru ca au incredere oarba in el.

"In dimineata aceasta", spune nora sa Muniarsih, "a urcat pe munte sa mediteze". Zi de zi, dupa rasaritul soarelui, Marijan obisnuieste sa ia la picior crestele vulcanului, scrie Middle East Times. Se roaga la spiritul muntelui si se intoarce acasa abia dupa lasarea intunericului.

POVESTE. Oamenii locului spun ca in craterul vulcanului exista un regat supranatural
COTIDIAN. Cei care au decis sa ramana langa Merapi nu au renuntat la activitatile lor zilnice

RISCURI. Kinahrejo este situat in zona cu cel mai inalt grad de risc in eventualitatea eruptiei vulcanului. Locuitorii sai stiu ce riscuri au de intampinat. Si mai stiu ca, orice s-ar intampla, multi dintre ei sunt hotarati sa ramana pe loc. Aici este casa lor si nu o vor parasi doar pentru ca Merapi are de gand sa erupa. De altfel, destinul le-a rezervat "surpriza" sa traiasca in "cercul de foc" al Pacificului, unde vulcanul degaja sporadic gaz toxic, cenusa si lava fierbinte.

Cele 77 de familii aflate la Kinahrejo si in cel mai apropiat catun, Pelemsari, se intreaba, zilnic, cine va plati facturile in locul lor. Daca nu muncesc, cine va scoate din buzunar bani pentru facturile la curent electric, pentru taxele scolare ale copiilor si chiar pentru imprumuturile facute de multi dintre ei pentru cumpararea de motociclete - singurul lor mijloc de transport?

SPERANTA MOARE ULTIMA. Desi cuprinsi de panica, locuitorii celor doua catune il asculta pe Marijan. Batranul nu vazuse inca, la mijlocul acestei saptamani, vreun semn ca vulcanul e pe cale sa erupa. In ciuda avertismentelor enuntate de autoritati, dar si a norilor de fum si gaz care se rostogoleau obraznic pe versanti pe o distanta de circa patru kilometri. Nici o clipa Marijan si locuitorii din Kinahrejo nu au renuntat sa spere. Noapte de noapte, ei se roaga si mediteaza, astepand un semn, chiar si in vis, ca vulcanul nu va izbucni. Ei aprind torte si infig piroane din bambus in fata caselor, doar-doar spiritele din pantecele vulcanului se vor calma.

Vulcanul Merapi este situat la intalnirea placilor tectonice euro-asiatica si indo-australiana. A avut, pana in prezent, 12 eruptii devastatoare. Muntele de foc a inceput sa erupa in noiembrie 1994, cand din pantecele sale a scuipat un "ghem" urias de cenusa la o inaltime de aproximativ zece kilometri. Norii de gaze si de fum dens au aparut imediat, iar lava a distrus totul in cale pe o distanta de sase kilometri. Urmarile au fost tragice - 37 de oameni au ars de vii sau au murit axfisiati si 85 au fost grav raniti.
×
Subiecte în articol: externe vulcanului merapi marijan