x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj

Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj

20 Apr 2018   •   21:30
Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj
Sursa foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a depus o solicitare la un tribunal internaţional de arbitraj în care cere terminarea contractelor de furnizare şi tranzit de gaze naturale încheiate cu Ucraina, transmite Reuters.

"Negocierile cu compania ucraineană Naftogaz nu au dat niciun rezultat" şi în consecinţă Gazprom a depus documentele necesare la tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm pentru terminarea contractelor de furnizare şi tranzit cu Naftogaz.

În mod normal, cele două contracte urmează să expire la finele lui 2019.

Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a declarat vineri reporterilor că grupul rus este gata să poarte negocieri cu compania ucraineană Naftogaz pe tema tranzitului gazelor naturale după expirarea actualului contract. "Gazprom este gata să negocieze cu Naftogaz pe tema tranzitului gazelor naturale după 2019. Cu toate acestea, Ucraina trebuie să motiveze fezabilitatea economică a tranzitului pe teritoriul său", a subliniat Alexei Miller.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţa gazelor naturale.

Gazprom avertiza încă de luna trecută că va pune capăt contractelor cu Ucraina după ce tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că grupul rus trebuie să plătească companiei Naftogaz suma de 2,65 miliarde dolari după o dispută de durată dintre cele două companii pe tema livrărilor de gaze naturale. AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: gazprom