x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania amenință Turcia. Ankara pare să dea înapoi și reface „lista neagră”

Germania amenință Turcia. Ankara pare să dea înapoi și reface „lista neagră”

de Şerban Mihăilă    |    25 Iul 2017   •   11:10
Germania amenință Turcia. Ankara pare să dea înapoi și reface „lista neagră”

Aflați în plină campanie pentru alegerile parlamentare din luna septembrie, liderii germani par deciși să sancționeze dur excesele cu tentă dictatorială ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara furnizează politicienilor de la Berlin muniție electorală pe bandă rulantă, prin valurile de arestări operate aparent discreționar pe întreg teritoriul țării.

 

Războiul mocnit dintre Turcia și Germania a izbucnit cu luni în urmă, după ce Berlinul a acordat azil politic unor oficiali militari turci suspectați de implicare în puciul eșuat din 2016, iar președintele Erdogan i-a acuzat pe liderii germani de „tactici naziste”, atunci când aceștia nu le-au permis autorităților de la Ankara să se adreseze emigranților pentru a strânge voturi în favoarea referendumului de extindere a puterii prezidențiale. Criza s-a acutizat însă în urmă cu câteva zile, atunci când turcii au arestat mai mulți activiști pentru drepturile omului, între care și un cetățean german, sub acuzația de „terorism”. Guvernul de la Berlin luase deja la țintă regimul de la Ankara, încă din februarie, atunci când turcii l-au arestat pe corespondentul publicației germane „Die Welt” în Turcia, caracterizat de însuși Erdogan drept „un agent al terorii”. Concomitent, potrivit mass-media germane, mai multe companii nemțești din Turcia au fost trecute de turci pe „lista terorismului”. Pe fondul alegerilor parlamentare din septembrie, politicienii germani au trecut la amenințări economice fățișe. Cel mai important partener comercial al Ankarei și cea mai mare economie europeană, Germania pare hotărâtă să-l sancționeze pe Erdogan, chiar dacă Turcia reprezintă, în același timp, o piață de desfacere extrem de profitabilă pentru companiile germane, unul dintre principalii parteneri strategici din NATO și un „centru de colectare” pentru imigranții ce vor să ajungă în Europa.

Amenințări economice fățișe

Săptămâna trecută, șeful diplomației de la Berlin, Sigmar Gabriel, i-a avertizat atât pe conaționalii săi, cât și companiile germane să evite Turcia, în condițiile în care aproximativ 7.000 de firme din Germania activează în prezent pe teritoriul turc. Între timp, liderii germani au amenințat deja Ankara cu tăierea ajutoarelor de preaderare la UE.

 

În fața amenințărilor de la Berlin, Turcia pare să dea înapoi. Oficialitățile de la Ankara au retras în mod oficial cererea adresată Berlinului pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijin acordat terorismului. Turcii au spus că nu există anchete contra firmelor germane, iar cererea a fost doar „o problemă de comunicare”.  

 

La nivel de declarații la vârf, turcii rămân însă intransigenți. Germania nu are dreptul să se amestece în chestiunile interne ale Turciei, a declarat președintele Erdogan, citat de AFP. „Turcia este un stat social democratic care se bazează pe lege și nimeni nu are dreptul să se amestece în afacerile sale interne”, a spus Erdogan. Comentând afirmațiile lui Sigmar Gabriel, el a precizat că nu ar trebui luate măsuri pentru deteriorarea parteneriatului bilateral.

 

×