x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii, în faliment. Românii, cu ochii pe euro

Grecii, în faliment. Românii, cu ochii pe euro

de Daniela Ivan    |    29 Iun 2015   •   22:44
Grecii, în faliment. Românii, cu ochii pe euro
Sursa foto: EPA/Agerpres

Grecia este în colaps financiar. Trebuie să achite astăzi Fondului Monetar datoria de 1,6 miliarde de euro şi nu are bani. Românii nu au cum să se ferească de unda de şoc, fiind legaţi de vecinii greci nu doar geografic, cât şi comercial şi bancar.

Efectele se simt deja la Bucureşti. Euro s-a cumpărat ieri cu 4,5 lei, românii se întreabă cât de sigure sunt băncile din România cu mame greceşti, Ministerul Afacerilor Externe ne avertizează să nu plecăm în Elada fără bani lichizi.

Grecia este al şaselea investitor în ţara noastră, capitalul elen din cele 6.100 de firme se ridică la aproape 1,8 miliarde de euro. Investiţiile grecilor sunt în domeniul bancar, financiar, dar şi în industria alimentară şi comerţ, în general.

În România activează patru bănci cu acţionariat grecesc: Bancpost, deţinută de EFG-Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (deţinută de National Bank of Greece).


Alexis Tsipras, premierul Greciei / FOTO - Agerpres

Acestea au o cotă de piaţă de circa 13% şi depozite atrase de la populaţie şi companii de 4,3 miliarde de euro. Schimburile bilaterale româno-elene au fost de 94,52 milioane euro, din care 53,74 milioane euro exporturi şi 40,77 milioane euro importuri.

Elenii sunt chemați la referendum în 5 iulie să decidă dacă sunt de acord cu măsurile de austeritate propuse de troica FMI-UE-BM.

Leul şi forintul, cele mai lovite de restricţiile de la Atena


Moneda naţională s-a depreciat ieri în faţa euro, Banca Naţională a României a anunţat un curs de 4,4931 lei/euro, în creştere cu 3,54 bani (0,79%) faţă de cotaţia de vineri, de 4,4577 lei/ euro. Pe piaţa interbancară, cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei, spre nemulţumirea românilor care au credite sau chirii în euro.

Închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, măsuri luate duminică de guvernul grec, au lovit cel mai tare luni în monedele din Europa de Est.

Leul din România şi forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, potrivit Bloomberg.


EPA/Agerpres

„Întotdeauna există riscul contagiunii. Monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece există legături economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia”, a declarat Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. în Singapore.

„Ne aşteptăm ca BNR să fie prezentă în piaţă peste nivelul de 4,50 lei/ euro pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt “ - Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank

Ce înseamnă incapacitatea de plată


Grecia este deja în incapacitate de plată de mai multă vreme pentru că nu-şi poate plăti din surse proprii creditorii, însă dacă nu va reuşi să achite plata către FMI sau dacă nu va reuşi să o amâne va deveni şi o chestiune formală, oficială.

Ce va însemna asta?
„În primul rând nu va mai avea acces la pieţele financiare şi vor fi nevoiţi să apeleze la banii din bănci şi la banii grecilor din bănci. Problema este că şi acest canal este tăiat, oamenii şi-au transferat depozitele în alte state mai sigure. Deci singurele surse sunt veniturile colectate de ei la buget şi trebuie să-şi planifice foarte bine aceşti bani”, a declarat Laurian Lungu, analist economic.


Laurian Lungu, analist economic  / Foto - Agerpres

Acesta a adăugat că se poate ajunge ca statul elen să nu-şi mai poată plăti bugetarii sau pensionarii.

Grecia a intrat în faliment sau și-a reeșalonat datoriile de cinci ori din momentul în care și-a obținut independența în 1829.

"Incapacitatea de plată nu este un capăt de ţară. Ai o perioadă mai dificilă de doi-trei ani şi îţi revii. Problema e că nimeni nu-ţi garantează că lucrurile nu vor scăpa de sub control" - Laurian Lungu, analist economic .

Premierul Alexis Tsipras a refuzat măsuri de austeritatemai blânde decât cele pe care tandemul Băsescu-Boc le-a impus românilor în 2008.

Ce măsuri nu vrea să ia cabinetul premierului Tsipras

- TVA de 23% la majoritatea produselor, inclusiv pentru restaurante şi catering.
- Cotă de TVA de 13% pentru alimentele de bază, energie, apă şi în domeniul hotelier.
- Mărirea progresivă a vârstelor de pensionare la 67 de ani (bărbaţi), 62 de ani (femei) şi un stagiu de contribuţie de 40 ani, în 2022.
- Taxarea reclamelor difuzate la TV
- Creşterea impozitului pe profit pentru firme de la 24% la 26%
- Majorarea contribuţiei la sănătate a pensionarilor de la 4% la 6%.


EPA/Agerpres

Vacanţele nu sunt afectate


Românii care urmează să plece în Grecia nu vor avea probleme, charterele către insulele grecești vor fi operate după program, iar turiștii vor beneficia de vacanța aleasă, spun agenţiile de turism.

Citește și Românii se pot duce liniştiţi în vacanţele din Grecia

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

Citește și Recomandarea MAE pentru cetăţenii români din Grecia

Multe bancomate nu mai au deja bani, iar unele terase şi magazine nu mai acceptă plăţile cu cardul. Peste 120.000 de români îşi vor face în acest an concediile în Grecia, conform estimărilor agențiilor de turism.

×
Subiecte în articol: grecia faliment romania euro economie