x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Implant mamar cu risc de cancer. 18 femei cu proteze mamare au dezvoltat o formă rară de cancer

Implant mamar cu risc de cancer. 18 femei cu proteze mamare au dezvoltat o formă rară de cancer

de Magda Marincovici    |    17 Mar 2015   •   23:02
Implant mamar cu risc de cancer. 18 femei cu proteze mamare au dezvoltat o formă rară de cancer

Experţii Institutului Naţional al Cancerului din Franţa, sesizaţi de autorităţile sanitare, au stabilit o legătură între implantul mamar şi o formă de cancer al sistemului limfatic, scrie Le Figaro în ediţia on line. Trebuie spus că problema riscului de cancer în cazul femeilor purtătoare de proteze mamare revine periodic în actualitate, fără să se fi stabilit o legătură între cauză şi efect. Dar de această dată, posibilitatea ca unele implanturi să poată favoriza apariţia unui tip rar de cancer al sistemului limfatic – limfomul anaplazic cu celule mari (LAGC) – este mult mai mare şi face obiectul preocupării autorităţilor sanitare. Limfomul anaplazic cu celule mari este o formă rară de limfom T, care reprezintă aproximativ 1%-2% din totalul cazurilor de limfoame non-hodgkin.

Directorul general pentru sănătate a cerut Institutului Naţional al Cancerului (Inca) să formeze un grup de lucru, în urmă cu o lună, după primirea acestor informaţii îngrijorătoare de la Agenţia Naţională de Securitatea Medicamentului (ANSM). Din 2011, la 18 femei purtătoare de proteze au fost depistate tumori foarte rare şi numărul acestor cazuri este în creştere. “A fost un prim caz în 2011, două în 2012, patru în 2013 şi 11 în 2014”, explică Francois Hebert, director general adjunct al ANSM, intervievat de Le Parisien. Una dintre aceste femei a decedat. În concluziile publicate la 4 martie, Inca subliniază riscul de LAGC mamar la femeile purtătoare de implant mamar, comparativ cu femeile care nu au asemenea implanturi. Francois Herbert precizează că, la sfârşitul lunii martie, va avea loc o reuniune la care vor participa mulţi experţi din ANSM, care se vor pune de acord asupra unui set de măsuri. Într-o primă fază, este necesar ca femeile care şi-au pus implanturi mamare să fie în mod obligatoriu avertizate asupra noului risc la care sunt expuse, chiar dacă acesta este unul mic, explică Herbert.

Totuşi, acesta a ţinut să sublinieze că “dacă trebuie să luăm măsuri, să le interzicem, o vom face”. Cele 18 femei purtătoare de implant, care au dezvoltat un LAGC, au între 42 şi 83 de ani: 8 au fost operate în scop estetic şi 10 pentru reconstrucţie mamară, după cancer al sânului. La ora actuală, în Franţa, 40.000 de femei au implanturi mamare, dintre care 83% din raţiuni estetice şi 17% pentru reconstrucţie mamară. În 2013, aproximativ 22.400 de femei şi-au pus o proteză sau mai multe, dintre care 18.500 în scop estetic. Această nouă luare de poziţie a autorităţilor sanitare vine, după un scandal de proporţii, provocat de afacerea cu implanturi mamare marca PIP, în anul 2010, care a făcut înconjurul lumii.

 

 

×