x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul încetează ostilităţile în Fâşia Gaza. Netanyahu spune că se păstrează resursele pentru ameninţarea Statului Islamic

Israelul încetează ostilităţile în Fâşia Gaza. Netanyahu spune că se păstrează resursele pentru ameninţarea Statului Islamic

de Agerpres    |    31 Aug 2014   •   08:59
Israelul încetează ostilităţile în Fâşia Gaza. Netanyahu spune că se păstrează resursele pentru ameninţarea Statului Islamic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat sâmbătă, la televiziunea israeliană, că a acceptat să pună capăt ostilităţilor în Fâşia Gaza pentru a păstra resurse pentru alte ameninţări regionale potenţiale.

"Am luptat 50 de zile şi am fi putut să luptăm 500 de zile, dar suntem într-o situaţie în care avem Statul Islamic la porţile Iordaniei, Al-Qaida în Golan şi Hezbollah la frontiera cu Libanul", a declarat Netanyahu în cadrul unui interviu pentru televiziunea publică israeliană difuzat sâmbătă seară.

"Am decis să nu ne împotmolim în Gaza, (...) am decis să ne limităm la obiectivul nostru: să le aducem calmul cetăţenilor Israelului", a adăugat el.

După mai multe armistiţii unilaterale sau bilaterale eşuate, cele două tabere s-au înţeles marţi asupra unei încetări a focului pe termen nelimitat, punând capăt unei perioade de 50 de zile de război, soldate cu 2.143 de morţi în teritoriile palestiniene şi 71 în Israel.

Benjamin Netanyahu a făcut apel la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care a spus că are contacte regulate, să aleagă între negocierile de pace cu Israel şi Hamas.

"Palestinienii trebuie să înţeleagă că au de ales între pace şi Hamas", a spus el tranşant.

După reconcilierea din aprilie cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, dominată de mişcarea Fatah a lui Abbas, Hamas a revenit în prim-planul jocului politic palestinian, provocând mânia Israelului, care a refuzat să recunoască legitimitatea guvernului de uniune palestinian format la începutul lui iunie.

Noi convorbiri ar urma să-i reunească în termen de o lună pe israelieni şi palestinieni, care vor discuta subiectele cele mai sensibile, precum eliberarea prizonierilor palestinieni, redeschiderea aeroportului din Gaza sau demilitarizarea enclavei.

"Nu avem nicio problemă cu preluarea controlului în Gaza de către Autoritatea Palestiniană, avem o problemă dacă Hamas încearcă să preia controlul în Iudeea şi Samaria (numele dat pe israelieni Cisiordaniei)", a declarat premierul israelian într-un alt interviu acordat celui de al doilea canal al televiziunii naţionale şi difuzat tot sâmbătă seară.

"Israelul nu poate face pace cu un interlocutor care doreşte distrugerea sa", a adăugat el. 

×