x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire crucială între secretarul de stat american și ministrul rus de externe, după atacul SUA în Siria

Întâlnire crucială între secretarul de stat american și ministrul rus de externe, după atacul SUA în Siria

12 Apr 2017   •   14:46
Întâlnire crucială între secretarul de stat american și ministrul rus de externe, după atacul SUA în Siria

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi-au început miercuri discuţiile la Moscova, care se anunţă extrem de tensionate, pe fondul declaraţiilor între Rusia şi SUA cu privire la Siria, comentează France Presse. 

Cei doi oficiali au făcut un schimb de declaraţii dure în ultimele zile cu privire la presupusul atac chimic din provincia Idlib, vizita lui Tillerson intervenind după ce preşedintele american Donald Trump a ordonat, pentru prima oară, un atac aerian asupra unei facilităţi a armatei siriene, de la începutul conflictului din Siria, care durează de peste şase ani. 

La începutul întâlnirii, Lavrov a declarat că Moscova vrea să înţeleagă "intenţiile reale" ale Statelor Unite în materie de politică internaţională pentru a se evita o "recidivă" a atacului aerian american în Siria şi a acţiona pentru "crearea unui front comun împotriva terorismului". 

"Linia noastră de conduită se bazează pe dreptul internaţional şi nu pe o alegere de tipul 'cu noi sau împotriva noastră'", a spus ministrul rus. 

La rândul său, Tillerson şi-a exprimat interesul pentru un schimb "deschis, franc şi sincer", destinat "să clarifice mai întâi obiectivele şi interesele comune" şi "dezacordurile clare" în abordările celor două ţări în principalele dosare. 

Prima vizită în Rusia a înaltului responsabil al noii administraţii americane trebuie să servească la punerea bazelor "normalizării" relaţiilor dintre cele două ţări, promisă de Donald Trump în timpul campaniei electorale, scrie AFP. 

Dar presupusul atac chimic de la Khan Shaykhun şi atacul aerian american care a urmat au provocat o nouă escaladare a tensiunilor cu accente de Război Rece între cele două puteri. 

Responsabili americani s-au succedat marţi în a critica sprijinul Rusiei pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad. Astfel, ministrul apărării, Jim Mattis, a spus că nu există "niciun dubiu" că regimul de la Damasc este responsabil de presupusul atac chimic din 4 aprilie, soldat cu 87 de morţi într-o zonă controlată de rebeli în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei. 

Un alt responsabil cu rang înalt din cadrul administraţiei de la Washington a acuzat Moscova că "seamănă confuzie" în legătură cu rolul regimului sirian în acest atac chimic, încercând să dea vina pe rebeli sau jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI). 

O altă oficialitate americană a spus că ar trebui să li se adreseze ruşilor întrebarea cu privire la eventualitatea unei complicităţi în acest atac. 

Preşedintele Vladimir Putin a reiterat într-un interviu la televiziunea MIR, difuzat marţi seara, că nu vede niciun element care să probeze responsabilitatea Damascului. 

Poziţia Moscovei este că armata siriană nu mai dispune de arme chimice, după dezmembrarea arsenalului de arme chimice acum câţiva ani, sub monitorizare internaţională, şi ar trebui să se privească în curtea rebelilor. 

Putin a avertizat împotriva unei repetări a scenariului de dovezi false privind existenţa unor arme de distrugere în masă în Irak, în 2003, care a servit ca pretext pentru invadarea acestei ţări şi înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein. 

Mai mult, liderul rus a avertizat în legătură cu "provocări", care ar fi puse la cale de rebeli ce ar intenţiona să folosească arme chimice pentru a da vina pe Damasc. 

În acelaşi timp, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au prezentat Consiliului de Securitate un nou proiect de rezoluţie care solicită cooperarea regimului sirian într-o investigaţie asupra acestui atac chimic. Votul este programat pentru miercuri, în jurul orei 19:00 GMT, potrivit diplomaţilor, dar Rusia ar putea să recurgă la dreptul său de veto. AGERPRES

×