x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întârzierile de zbor vor paraliza Europa

Întârzierile de zbor vor paraliza Europa

de Şerban Mihăilă    |    22 Iun 2018   •   14:36
Întârzierile de zbor vor paraliza Europa

Întârziate zilnic până la două ore, zborurile în Europa ar putea afecta de nouă ori mai mulți pasageri până în 2040, deoarece capacitatea aeroporturilor nu mai face față traficului aerian tot mai intens deasupra bătrânului continent. Primele cinci luni ale anului 2018 au înregistrat, de altfel, întârzieri fără precedent, arată un raport al „Eurocontrol”, organizația care gestionează rețeaua europeană de trafic aerian.

Zborurile europene, întârziate în momentul de față până la două ore, afectează zilnic 50.000 de pasageri, însă acest număr ar putea crește brusc la 470.000 de călători până în 2040, susține „Eurocontrol”. În timp ce zborurile deasupra Europei vor crește cu 53 la sută până în 2040, capacitatea aeroporturilor se va mări cu numai 16%. În primele cinci luni ale anului în curs s-au înregistrat, de altfel, întârzieri fără precedent. „Întârzierile în gestionarea fluxului înregistrat de traficul aerian pe traseu au crescut dramatic, de la 0,46 minute pe zbor, la 1,05 minute pe zbor”, arată raportul, citat de „Daily Express”.

Aproximativ 28 de procente din construiască mai multe piste sau să utilizeze o tehnologie performantă pentru exploatarea celor deja existente, a declarat Eammon Brennan, director general al Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI). „Europa se chinuie în momentul de față să se descurce cu nivelurile de trafic de anul acesta”, a spus Brennan, citat de publicația britanică. „Cel mai probabil, potrivit scenariului nostru, vom înregistra o creștere anuală a traficului de 1,9% până în 2040. Asta poate înseamna fie 16,2 milioane de zboruri într-un an, fie, conform unei estimări mai radicale, 19,5 milioane”, a adăugat el. „În aceste condiții, nu va exista o capacitate suficientă pentru aproximativ 1,5 milioane de zboruri sau 160 de milioane de pasageri în 2040 (…) De aceea, cred că trebuie să soluționăm această problemă în regim de urgență”, a încheiat Brennan. Marea Britanie, Turcia, Franța și Germania sunt confruntate cu perspectiva a peste 3.000 de zboruri adiționale zilnice, scrie „Daily Express”.

 

Măsuri insuficiente pentru pasageri

Deși aeroporturile își extind planurile de capacitate, măsurile anunțate nu sunt suficiente, consideră ACI. În momentul de față, numai șase aeroporturi sunt aglomerate la un nivel ridicat și funcționează în cea mai mare parte a zilei la capacitate maximă, dar numărul acestora va ajunge la 16. Aeroportul londonez „Heathrow”, spre exemplu, urmează să construiască o a treia pistă, după aproape 20 de ani de dispute și tergiversări, după ce membrii cabinetului britanic au fost de acord cu planurile acestei extinderi, la începutul lunii. Secretarul pentru Transport, Chris Grayling, a declarat că pista, în valoare de 14 miliarde de lire sterline, va fi gata până în 2026 și va fi finanțată în totalitate din fonduri private. Nu se știe, însă, dacă această extindere va fi în măsură să soluționeze problema traficului congestionat de pe „Heathrow”.

 

Întârzierile zborurilor europene vor afecta zilnic aproape jumătate de milion de pasageri.

Daily Express

×