x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Sancțiuni URIAȘE în Italia pentru persoanele nevaccinate de peste 50 de ani

UPDATE Sancțiuni URIAȘE în Italia pentru persoanele nevaccinate de peste 50 de ani

de Giulia Anghel    |    07 Ian 2022   •   16:50
UPDATE Sancțiuni URIAȘE în Italia pentru persoanele nevaccinate de peste 50 de ani
Sursa foto: Hepta

Italienii de peste 50 de ani nevaccinați anti COVID-19 vor fi amendați cu 100 de euro, iar cei care lucrează fără certificat verde vor plăti între 600 şi 1.500 euro. Pentru intrarea în magazine fără test negativ sancțiunea este 1.000 de euro, scrie EFE.

Măsurile punitive au fost incluse în decretul-lege al autorităților de la Roma, care au decis obligativitatea vaccinării pentru cetățenii de peste 50 de ani începând cu 1 februarie 2022. 

Este necesar cel puțin un test negativ pentru intrarea în centrele comerciale, bănci, poștă, birouri publice, transport public. Pentru acestea din urmă, amenzile sunt între 400 și 1.000 de euro. 

Documentul este necesar din 10 feburarie și în hoteluri, la festivaluri și evenimente. În prezent este obligatoriu în restaurante și la locurile de agrement. 

Totodată, din 15 februarie, salariații vor trebui să prezinte certificatul COVID-19 la locul de muncă. Acesta atestă imunizarea prin vaccin ori trecerea prin boală. 

Vor fi efectuate controale în companiile publice şi private de către angajați, la tribunale acestea se vor efectua de către personalul de securitate, iar în universităţi de către responsabilii centrelor universitare.

Angajații care lipsesc de la serviciu întrucât nu au certificat COVID-19 vor fi suspendați fără plată însă îşi păstrează locul de muncă până la vaccinare. Angajatorul are însă dreptul să găsească suplinitori după 5 zile de absență. 

Singurele locuri unde accesul va fi liber sunt farmaciile și magazinele alimentare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Vaccinarea anti COVID-19 va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârste de peste 50 de ani, a anunțat guvernul de la Roma, citat de euronews.com. În ultimele 24 de ore infecțiile au ajuns la 189.000 în această țară.

Ministrul Administrației Publice, Renato Brunetta, a declarat că această decizie plasează Italia în avangarda statelor europene și justifică decizia prin faptul că persoanele nevaccinate ajung la Terapie Intensivă. 

Decizia se aplică și personalului universitar, indiferent de vârstă, pe lângă lucrătorii din sănătate, armată și poliție.

„Măsura urmărește să încetinească curba de creștere a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 și să ofere protecție acelor categorii care sunt cele mai expuse și prezintă un risc mai mare de spitalizare”, a transmis executivul. 

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de persoane au peste 50 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică (Istat).

Circa 78% din populația Italiei este complet vaccinată anti COVID-19 și aproximativ 36% a făcut și doza booster, despre care experții spun că este un instrument crucial pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave ale bolii. 

Autoritățile nu au anunțat, deocamdată, sancțiunile care se vor aplica celor care refuză să se vaccineze. 

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, spune însă că orice persoană de peste 50 de ani va fi verificată pentru permisul COVID-19 la locul de muncă. Acesta este eliberat în situația vaccinării sau a trecerii prin boală.

Totodată, orice angajat și client dintr-un salon de înfrumusețare va trebui să prezinte un test negativ dacă nu are certificat COVID-19. Aceeași regulă se va aplica și magazinelor din mall-uri, băncilor și oficiilor poștale.

×
Subiecte în articol: italia vaccinare COVID