x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jocurile Olimpice de la Rio, în pericol de moarte

Jocurile Olimpice de la Rio, în pericol de moarte

de Şerban Mihăilă    |    21 Iul 2016   •   14:15
Jocurile Olimpice de la Rio, în pericol de moarte
Sursa foto: Felipe Dana/AP

Cum nu au reușit nimic în timpul Campionatului European de Fotbal din Franța, teroriștii par să se reorienteze spre Jocurile Olimpice de la Rio, care încep în mai puțin de trei săptămâni. O grupare extremistă braziliană a jurat credință rețelei Stat Islamic (SI), devenind primul cap de pod al SI în America de Sud.

Cu numai 17 zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de vară, gruparea jihadistă braziliană Ansar al-Khilafah a devenit prima organizație afiliată la SI pe continentul sud-american, scrie “Mail Online”. Jurământul de credință față de cea mai periculoasă rețea teroristă a momentului și liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost făcut pe canalul Telegram – aplicație similară cu WhatsApp -, unde a fost observat de “SITE Intelligence”, un grup de monitorizare a activităților jihadiste. După atacul terorist de la Nisa, de la sfârșitul săptămânii trecute, oficialitățile braziliene au declarat că vor revizui câteva dintre procedurile de securitate pentru a evita situații similare celei create în orașul francez. Aproximativ 85.000 de membri ai forțelor de securitate – 47.000 de polițiști și 38.000 de soldați – vor fi desfășurați pentru a proteja 10.500 de sportivi, precum și oficialități, jurnaliști și turiști din lumea întreagă, prezenți la Jocurile Olimpice desfășurate în perioada 5-21 august.

Într-un interviu acordat CBN, ministrul brazilian al Apărării, Raul Jungmann, a declarat că protocolul de securitate va fi modificat, după atentatul de la Nisa, soldat cu moartea a 84 de persoane. “Atacul de la Nisa ne îngrijorează. Am învățat câteva lecții. Vom revizui procedurile, vom instala mai multe bariere, vom face mai multe controale și vom înăspri măsurile de securitate. Din nefericire, va fi mai dificil pentru oameni, dar toate aceste măsuri sunt pentru siguranța lor”, a spus Raul Jungmann.

Delegația Franței, principala țintă

Săptămâna trecută, serviciile de informații de la Paris au aflat despre un atac terorist, pus la cale împotriva membrilor delegației Franței la Jocurile Olimpice de vară. Complotul a fost adus la cunoștința unei comisii parlamentare de către generalul francez Christophe Gomart, șeful Direcției de informații militare. Gomart a declarat că a fost informat despre planul terorist – organizat de un cetățean brazilian – de către “partenerii noștri”. Autoritățile de la Paris nu au furnizat informații suplimentare în legătură cu acest scenariu. Mai mult, nici serviciile braziliene de securitate nu au fost informate de francezi în legătură cu posibilul atac terorist asupra delegației Franței. Oficialitățile braziliene au aflat din presă despre această ipoteză și au declarat că vor face propriile investigații pentru a nu fi surprinse de o asemenea situație. Responsabilii de securitate din Brazilia au afirmat că nu-și permit să ignore acest tip de informații.

 

Un atac la Rio, în timpul Olimpiadei, este o posibilitate, nu o probabilitate – Alexandre Moraes, ministrul brazilian al Justiției

×