Mai mulţi ziarişti ucraineni au creat pagina de internet YanukovychLeaks.org, pe care au început să publice documente care au aparţinut fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care se ascunde în prezent probabil în estul Ucrainei sau în peninsula Crimeea, după ce s-a văzut sâmbătă destituit şi nevoit să fugă din Kiev pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor.
După cum explică autorii iniţiativei pe noua pagină web, care poate fi accesată în limbile ucraineană şi engleză, circa 200 de dosare conţinând mii de documente au fost scoase din lacul reşedinţei lui Ianukovici de la Mejigorie. Acesta din urmă le-a aruncat acolo în încercarea de a le distruge în grabă înainte de a fugi.
După descoperirea documentelor, un grup de ziarişti şi activişti şi-a asumat sarcina sistematizării şi investigării lor, pentru a putea fi publicate în mod ordonat. Ele includ, printre altele, facturi pentru construcţia luxoasei reşedinţe prezidenţiale, pe care poporul a descoperit-o după ce a fost abandonată, registre de contabilitate, acte privind donaţiile oferite partidului de guvernământ, Partidul Regiunilor, care a anunţat acum că trece în opoziţie şi s-a dezis de Ianukovici, dar şi dosarele unor ziarişti şi opozanţi ai regimului consideraţi “periculoşi”. Până în prezent, pe site-ul nou creat au fost postate numai 374 de documente, puţin mai mult de 2% din tot ce s-a găsit în lacul reşedinţei, iar actele şi fotografiile publicate au fost mai întâi supuse unui proces de uscare şi restaurare.
Rusia îl consideră în continuare pe Viktor Ianukovici preşedintele legitim al Ucrainei şi deciziile pe care le ia Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) stau sub semnul întrebării, a declarat marţi şeful Comisiei pentru relaţiile cu CSI (Comunitatea Statelor Independente) din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus), Leonid Sluţki.
''Noi considerăm că Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei. El nu a semnat legea privind revenirea la Constituţia din 2004 şi, prin urmare, toate deciziile luate de Rada Supremă stau sub un mare semn de întrebare'', a subliniat parlamentarul rus, citat de RIA Novosti.
Leonid Sluţki a adăugat că Rusia cere opoziţiei ucrainene să respecte acordul convenit cu puterea la 21 februarie, îndoindu-se însă de faptul că acest apel va fi auzit de cei care au preluat conducerea la Kiev.
Premierul rus Dmitri Medvedev afirma luni că ţara sa are îndoieli serioase asupra legitimităţii noii puteri instalate la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici şi a dezaprobat decizia statelor occidentale de a o recunoaşte.
Totodată, Moscova a apreciat ca prematură organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina în luna mai, considerând că aceasta contravine acordului semnat vinerea trecută de preşedintele Viktor Ianukovici şi de liderii opoziţiei, în prezenţa unor mediatori europeni. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că documentul prevede desfăşurarea unei reforme constituţionale până în luna septembrie şi abia apoi alegeri prezidenţiale anticipate.
Rusia, singura care mai evocă validitatea acestui acord, a cerut deja în mai multe rânduri noii puteri ucrainene să respecte acordul ce prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui Guvern de coaliţie şi reformă constituţională.