x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim chiar a lansat racheta intercontinentală

Kim chiar a lansat racheta intercontinentală

de Şerban Mihăilă    |    05 Iul 2017   •   12:22
Kim chiar a lansat racheta intercontinentală
Sursa foto: KCNA/REUTERS

În dorința de a da o lovitură de imagine tocmai cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite, considerate de Phenian dușmanul său de moarte, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a anunțat, ieri, testarea, cu succes, a primei rachete balistice intercontinentale lansate de Coreea de Nord. Inițial, atât rușii, cât și americanii au susținut că a fost vorba despre o rachetă cu rază medie de acțiune. Câteva ore mai târziu, SUA au revenit și au declarat că Phenianul nu a mințit.  

Coreea de Nord a anunțat, ieri, că a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acest tip de rachetă sol-sol are o rază lungă de acțiune, cuprinsă între 5.500 și 12.000 de kilometri. Televiziunea de stat de la Phenian a transmis, de altfel, că racheta poate lovi ținte „aflate oriunde în lume”. Potrivit BBC, aparatul de propagandă al regimului nord-coreean a prezentat fotografii de la lansarea presupusei rachete intercontinentale, susținând că, de acum înainte, „țara poate pune capăt amenințării cu războiul nuclear și șantajului SUA”.  Testul „istoric” cu o rachetă „Hwasong-14” a fost supervizat direct de liderul Kim Jong-Un, a anunțat televiziunea de la Phenian. Racheta a atins o altitudine de 2.802 km și s-a deplasat pe o distanță de 933 km, timp de 39 de minute, înainte de a lovi cu precizie o țintă în mare, a precizat aceeași sursă. Ulterior, autoritățile nipone aveau să anunțe că racheta a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Concomitent, Phenianul a difuzat imagini cu ordinul olograf, având data de luni, prin care Kim Jong-un a comandat lansarea testului. Afirmațiile Phenianului au fost contrazise inițial, atât de Moscova, cât și de Washington. „Datele parametrilor de zbor ale rachetei au caracteristicile unei rachete balistice cu rază medie”, anunța, ieri dimineață, Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters și AFP.  Racheta nord-coreeană a atins o altitudine de 535 km și a survolat o distanță de aproximativ 510 km înaintea de a cădea în zona centrală a Mării Japoniei, a precizat ministerul rus, citând datele furnizate de instalațiile sale. La rândul său, comandamentul american din Pacific transmitea că ar fi fost vorba despre o rachetă cu rază medie. Câteva ore mai târziu, însă, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a detonat bomba, declarând că racheta lansată de Coreea de Nord „a fost o rachetă balistică intercontinentală”. Statele Unite au convocat apoi o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Propagandă cu acoperire

Un fizician contactat de BBC este de părere că, în momentul de față, nord-coreenii nu pot produce rachete capabile să lovească ținte la mai mult de 6.700 de kilometri pe o traiectorie standard. În aceste condiții, Phenianul nu ar putea atinge pe teritoriul american decât Alaska. În plus, în cazul ICBM, nu este vorba doar de distanța pe care racheta ar trebui să o parcurgă, ci și de abilitatea acesteia de a proteja focosul nuclear la reintrarea în atmosferă, performanță greu dacă nu imposibil de atins de către Phenian. Nord-coreenii au prezentat deja două tipuri de ICBM, despre care pretind că au raze de acțiune de 10.000, respectiv 11.500 de kilometri. Ei nu anunțaseră însă, până marți, lansarea vreunui test cu ICBM. Coreea de Nord a efectuat deja cinci teste nucleare și pare că încearcă să se doteze în momentul de față cu cât mai multe ICBM, capabile să transporte focoase nucleare. De altfel, agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP, a transmis, ieri, că racheta balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord a testat-o în noaptea de luni spre marți este capabilă să transporte „un focos nuclear mare”.

Tipul asta (Kim Jong-un n.r.) n-are nimic mai bun de făcut în viață? (…) Poate China va face un gest puternic în privința Coreei de Nord și va pune capăt acestei absurdități o dată pentru totdeauna”.

Donald Trump

×
Subiecte în articol: kim racheta intercontinentala