x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liste cu semnături în favoarea recunoaşterii Transnistriei, pe care Rogozin intenţiona să le transporte, reținute de autoritățile Republicii Moldova

Liste cu semnături în favoarea recunoaşterii Transnistriei, pe care Rogozin intenţiona să le transporte, reținute de autoritățile Republicii Moldova

10 Mai 2014   •   22:19
Liste cu semnături în favoarea recunoaşterii Transnistriei, pe care Rogozin intenţiona să le transporte, reținute de autoritățile Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău condamnă declaraţiile 'cu caracter provocator' făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în timpul vizitei sale de la Tiraspol şi anunţă că organele competente ale Republicii Moldova au reţinut listele cu semnături în favoarea recunoaşterii Transnistriei, pe care Rogozin intenţiona să le transporte la Moscova.

"Vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus D. Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova", constată MAEIE într-un comentariu difuzat sâmbătă.

Diplomaţia moldovenească menţionează că a transmis părţii ruse, pe calea diplomatică, în ajunul acestei vizite mesaje de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale. În pofida acestor mesaje, 'demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre', potrivit comentariului.

În acest context, autorităţile de la Chişinău amintesc că poziţia oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că autorităţile moldovene au reţinut cutii conţinând 'liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei' pe care oficialii ruşi intenţionau să le transporte cu avionul de rută specială (charter). Organele competente ale Republicii Moldova vor analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizează sursa.

'Atragem atenţia asupra faptului că acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioada  sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean', concluzionează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

×
Subiecte în articol: Dmitri Rogozin Transnistria