x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii violente la Varşovia, extrema-dreaptă atacă poliţia şi cere demisia Guvernului (VIDEO)

Manifestaţii violente la Varşovia, extrema-dreaptă atacă poliţia şi cere demisia Guvernului (VIDEO)

de Istvan Deak    |    11 Noi 2013   •   20:06
Manifestaţii violente la Varşovia, extrema-dreaptă atacă poliţia şi cere demisia Guvernului (VIDEO)

Câteva zeci de mii de persoane au manifestat, luni, la Varşovia, la chemarea extremei-drepte, cu ocazia sărbătoririi Independenţei Poloniei.

Potrivit organizatorilor, circa 50.000 de persoane au participat la această manifestaţie. Poliţia nu a furnizat date oficiale despre participarea la acest eveniment care a degenerat în violenţe.

Participanţii la Marşul Independenţei au încercat să pătrundă în Ambasada Rusiei, aruncând cu fumigene. Manifestanţii, mulţi dintre ei purtând cagule şi simboluri ale cluburilor poloneze de fotbal, au dat foc gheretei poliţiei de la intrarea în Ambasada Rusiei, relatează ziarul polonez Gazeta Wyborcza, citat de Vocea Rusiei.

Primăria Varşoviei a decis să oprească marşul cu puţin timp înaintea expirării aprobării pentru desfăşurare, ca urmare a incidentelor provocate de grupurile de tineri cu cagule, scrie şi France Presse.

Manifestanţii au atacat o zonă ocupată de extrema-stângă, au avariat mai multe autoturisme şi au dat foc într-o piaţă centrală din capitală unei instalaţii artistice reprezentând un imens curcubeu din flori de hârtie, care simbolizează toleranţa.
“Circa 200 de huligani simpatizanţi fascişti au atacat zona noastră cu pietre şi cocteiluri Molotov. Au încercat să pătrundă, dar i-am respins”, a declarat pentru AFP un tânăr care se afla în acea zonă a extremei-stânga.

Manifestaţiile au fost organizate la chemarea organizaţiilor de extremă-dreapta nereprezentate în Parlament. Manifestanţii au cerut demisia Guvernului liberal al lui Donald Tusk.

Manifestanţiii au atacat poliţia cu pietre şi sticle incendiare. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Patru poliţişti au fost spitalizaţi, iar 15 persoane au fost arestate, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Mariusz Sokolowski.

Ambasada Rusiei se afla pe traseul marşului. Surse diplomatice au declarat că teritoriul acesteia nu a fost afectat, scrie Vocea Rusiei. “Agresorii împing porţile Ambasadei Rusiei. Ei aruncă cu pietre şi sticle în clădirea ambasadei”, relata corespondentul Gazeta Wyborcza direct de la locul incidentului. După aproximativ jumătate de oră, poliţiştii aveau situaţia sub control, folosind împotriva demonstranţilor furtunurile cu apă. În momentul de faţă, forţele de ordine încearcă să disperseze demonstraţia.





×
Subiecte în articol: Polonia violente stradale