x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negocierile de pace dintre guvernul Columbiei şi FARC s-ar putea muta la Paris

Negocierile de pace dintre guvernul Columbiei şi FARC s-ar putea muta la Paris

de Agerpres    |    22 Oct 2014   •   19:22
Negocierile de pace dintre guvernul Columbiei şi FARC s-ar putea muta la Paris

Negocierile de pace dintre autorităţile columbiene şi Forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC, gherilă marxistă), care au loc de aproape doi ani la Havana (Cuba), ar putea fi transferate la Paris, o ipoteză vehiculată miercuri de presa locală, dar neconfirmată oficial, relatează miercuri AFP.

Deschise în noiembrie 2012 în capitala cubaneză, convorbirile dintre guvernul preşedintelui Juan Manuel Santos şi FARC au drept scop încetarea unui conflict intern ce durează de o jumătate de secol, fiind cel mai vechi din America Latină.

Citând ''surse apropiate dosarului negocierilor'', cotidianul columbian El Espectador afirmă, în ediţia sa de miercuri, că un eventual transfer ''a fost evocat şi că a fost citat numele Parisului''.

Potrivit cotidianului, ''există posibilitatea de a muta discuţiile din Cuba într-o altă ţară, pentru a le da un nou impuls şi de a le transmite un semnal Statelor Unite ale Americii (SUA), care şi-ar fi exprimat ''de mai multe ori preocuparea în legătură cu faptul că negocierile au loc în insula comunistă''.

Înfiinţată în urmă cu cincizeci de ani, la încetarea unei revolte în mediul rural, gherila FARC, principala mişcare de acest tip din Columbia, are încă aproape 8.000 de combatanţi, potrivit autorităţilor.

Conform unor cifre oficiale, conflictul intern din Columbia, în care au fost implicate armata, gherile comuniste, miliţii paramilitare de extrema-dreaptă şi bande criminale, s-a soldat în cincizeci de ani cu circa 220.000 de morţi şi peste cinci milioane de persoane strămutate. 

×
Subiecte în articol: columbia farc