x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul secretar general al NATO îndeamnă ţările membre din Europa de Est să nu se mai teamă de Rusia

Noul secretar general al NATO îndeamnă ţările membre din Europa de Est să nu se mai teamă de Rusia

de Agerpres    |    04 Oct 2014   •   18:00
Noul secretar general al NATO îndeamnă ţările membre din Europa de Est să nu se mai teamă de Rusia

Ţările din Europa de Est care fac parte din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu ar trebui să se teamă de Rusia întrucât Alianţa Nord-Atlantică le garantează securitatea, consideră noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, într-un interviu apărut sâmbătă în publicaţia Financial Times, citată de agenţia de presă rusă TASS.

"Am fost o ţară mică, cu o populaţie de cinci milioane de oameni, dar în timpul 'războiului rece' ne-am simţit întotdeauna în siguranţă, deoarece eram convinşi că NATO ne va veni în ajutor, în ciuda faptului că nu am avut baze permanente sau soldaţi (străini) desfăşuraţi pe teritoriul nostru", a declarat Stoltenberg.

"Eu înţeleg ce înseamnă să fii o ţară mică la graniţa cu Rusia", a subliniat fostul şef al executivului Norvegiei, ţară care are o frontieră de 200 de kilometri cu Rusia.

Înţeleg nevoia tuturor membrilor care fac parte din Alianţă şi mai ales a aliaţilor din Est, care se învecinează cu Rusia, ca NATO să le inspire siguranţă, a afirmat Jens Stoltenberg, subliniind că sarcina sa este ca toţi aliaţii să se simtă la fel de siguri precum Norvegia în trecut şi prezent.

Noul secretar general al NATO a dat de înţeles că este împotriva denunţării actului fondator al Consiliului Rusia-NATO, care limitează prezenţa militară a Alianţei în Europa de Est, remarcă TASS.

La summitul NATO din septembrie, din Ţara Galilor, s-a decis suplimentarea prezenţei militare a NATO în Polonia şi ţările baltice prin rotaţie, fără desfăşurarea de baze permanente pe teritoriul lor.

"Am găsit o modalitate de a creşte prezenţa noastră militară pe teritoriul aliaţilor noştri din Est, fără a încălca acordurile noastre internaţionale ", a declarat Jens Stoltenberg.

El a refuzat să facă o estimare asupra perspectivelor de soluţionare a conflictului armat din estul Ucrainei. "Până acum există un armistiţiu, dar am văzut prea multe încălcări ale acestuia", a spus el. 

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg nato Rusia