x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pedeapsa capitală pentru violatorii de copii

Pedeapsa capitală pentru violatorii de copii

de Şerban Mihăilă    |    23 Apr 2018   •   12:30
Pedeapsa capitală pentru violatorii de copii

Sub presiunea străzii, preşedintele indian, Ram Nath Kovind, a semnat o ordonanţă care prevede pedepse drastice pentru cei acuzaţi de violenţe sexuale împotriva copiilor, inclusiv pedeapsa cu moartea, în cazul celor condamnaţi pentru violarea fetelor cu vârste sub 12 ani. Guvernul de la New Delhi dăduse ordonanța la sfârșitul săptămânii trecute, în urma protestelor de amploare declanșate de recentele cazuri de viol asupra unor tinere.

 

Demonstrațiile fără precedent, la nivel național, au fost provocate de uciderea unei fetițe de opt ani, violată în grup, în regiunea nordică Kashmir, precum și de presupusul viol căruia i-a căzut victimă o tânără de 16 ani, comis de un politician al partidului aflat la putere, în statul Uttar Pradesh. Ordonanța a devenit lege, în urma semnării sale de către președintele Kovind, fiind publicată ieri în Monitorul Oficial al țării, scrie agenția dpa. Aceasta va fi validă șase luni, timp în care va trebui ratificată de parlament. Noua lege introduce pedeapsa maximă, cu moartea, pentru cei găsiţi vinovaţi de violarea copiilor sub 12 ani. Pedeapsa minimă va fi de 20 de ani în spatele gratiilor sau închisoarea pe viață. Conform legii anterioare, pedeapsa maximă pentru violatorii de copii era detenția pe viaţă. Pedepsele cu închisoarea pentru violarea fetelor cu vârsta sub 16 ani și a femeilor au fost, la rândul lor, înăsprite, mai scrie dpa. Concomitent, guvernul indian a adoptat măsuri pentru accelerarea anchetelor asupra agresiunilor de viol, fixând un termen de două luni pentru finalizarea investigațiilor. De asemenea, executivul de la New Delhi a decis ca practica mutilării genitale a femeilor, utilizată în anumite zone ale țării, să fie considerată infracțiune, după ce, recent, susținuse că nu există dovezi asupra unor astfel de cazuri. Potrivit agenției de știri indiene IANS, care citează datele oferite de o organizație neguvernamentală pentru protecția drepturilor copiilor din India, infracțiunile sexuale contra copiilor din această țară au crescut de peste cinci ori, din 2006, când se înregistrau 18,967 de cazuri, până în 2016, când numărul lor a atins 106,958. Zeci de mii de protestatari au demonstrat în ultimele zile pe întreg teritoriul Indiei, cerând măsuri drastice contra violatorilor. Pe lângă incidentele din Kashmir și Uttar Pradesh, care au dus la declanșarea manifestațiilor, alte patru cazuri de viol și crimă în care au căzut victime tinere fete au fost înregistrate, săptămâna trecută, în India. Sub presiunea protestatarilor, guvernul din New Delhi a hotărât, în cele din urmă, adoptarea unor măsuri severe împotriva agresiunilor sexuale asupra minorilor și femeilor.

 

 

 

Sunt profund îngrijorată, atât de cazul de viol din Kashmir, cât și de recentele cazuri de viol din toată țara”. Ministrul Maneka Ghandi, Ministerul pentru Femei și Dezvoltarea Copilului

×