x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PEGIDA se scindează?

PEGIDA se scindează?

de Istvan Deak    |    31 Ian 2015   •   17:33
PEGIDA se scindează?

Mişcarea germană antiislam şi antiimigraţie PEGIDA pare să fie pe punctul de a se scinda, după ce cinci dintre liderii săi au declarat că vor înfiinţa o mişcare rivală în urma unor neînţelegeri intense.

Cei cinci lideri ai aşa-zisei mişcări a Patrioţilor Europeni Împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA) au demisionat, în masă, susţinând că doresc să promoveze democraţia şi imigraţia controlată, şi că vor organiza un marş în oraşul estic german Dresda la 9 februarie, conform postărilor de pe pagina de Facebook a grupului, dar şi Press TV.

“Dorim să ajungem în sânul societăţii ... Există un anumit nivel de nemulţumire în rândul populaţiei; acest lucru ni s-a comunicat în timpul mitingurilor noastre şi, după ce am demisionat, mulţi oameni au spus că trebuie să continuăm”, a declarat joi fostul membru al comitetului de conducere al PEGIDA, René Jahn, în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre cei care au demisionat se numără Kathrin Oertel, numărul doi în PEGIDA după Lutz Bachmann, fondatorul şi liderul său iniţial. Bachmann a demisionat săptămâna trecută după ce a postat pe Internet o poză în care s-a dat drept Adolf Hitler, imaginea fiind publicată în cotidianul german Bild şi declanşând un val de nemulţumire în Germania.

În scădere

Numărul susţinătorilor grupului a început să scadă după publicarea pozei lui Bachmann. Astfel numărul participanţilor la mitingurile săptămânale a scăzut de la 25.000 la 17.500.

Ultimele proteste ale PEGIDA au fost contracarate de mitinguri anti-PEGIDA pe întreg cuprinsul Germaniei.

În oraşul Dresda, începând din octombrie 2014, grupul de extremă dreapta a organizat în fiecare săptămână câte un miting antiislam şi antiimigraţie.

Recent, peste 15.000 de manifestanţi anti-PEGIDA s-au adunat în Frankfurt pentru a-i depăşi numeric pe cei 70 de manifestanţi PEGIDA veniţi acolo pentru a protesta.

De asemenea, în München peste 2.300 de persoane au apărut la un miting anti-PEGIDA, care a strâns doar 800 de susţinători în cursul zilei de luni.

Ce fac politicienii

Politicienii germani nu prea ştiu cum să reacţioneze la acest fenomen. Cancelarul Merkel a îndemnat oamenii să nu se alăture unor forţe xenofobe, în timp ce partenerii ei de coaliţie din CSU nu vor să piardă electoratul care s-ar îndrepta astfel către partidul populist Alternative fuer Deutschland. Un politolog german explică cine sunt manifestanţii pro-şi anti-PEGIDA şi ce vor ei.

În cadrul discursului de Anul Nou, cancelarul german Angela Merkel a cerut germanilor să întoarcă spatele grupării PEGIDA, numindu-i pe membrii acesteia rasişti plini de ură. “Nu-i urmaţi pe cei care organizează aceste manifestaţii pentru că inimile lor sunt pline de prejudecăţi, de răceală şi chiar de ură. Ei fac discriminare pe temei de culoare a pielii şi de religie”, a afirmat Merkel.

La rândul său, Gerd Muller, ministrul CSU pentru cooperare economică şi dezvoltare, a declarat: “Eu spun NU Pegidei, dar temerile oamenilor trebuie să le luăm în serios”. Şi colegul său de partid Hans Peter Uhl a afirmat că atunci când 19.000 de oameni ies în stradă nu poţi să vii cu defăimări şi generalizări, aluzie clară la declaraţiile Angelei Merkel. Iar fostul ministru de Interne din partea CSU, Hans Peter Friedrich, a criticat-o deschis pentru ascensiunea PEGIDA şi AfD, afirmând că “în loc să le fure temele, Merkel s-a decis să preia temele SPD şi ale verzilor, precum renunţarea la energia nucleară sau introducerea dublei cetăţenii”.

Politologul german Werner Patzelt de la Universitatea din Dresda explica însă că “tot mai mulţi cetăţeni germani sunt nemulţumiţi de atitudinea pasivă a autorităţilor germane faţă de imigraţie”. “Germania a fost multă vreme o ţară destinaţie de imigraţie chiar dacă nu dorea să fie. Acum deşi vrea să fie, a uitat să-şi întrebe cetăţenii înainte dacă şi ei vor asta”, susţine expertul care arată că cei care ies în stradă nu trebuie marginalizaţi ca fiind extremişti de dreapta.

Pazelt argumentează că pe logo-ul mişcării de protest este inscripţionată o svastică aruncată la gunoi şi culorile drapelului german negru-roşu-galben, ceea ce arată că aceasta se delimitează clar de rasism, antisemitism şi nazism. “Ne distanţăm de naţional-socialism şi de extrema dreaptă – acesta este mesajul public – şi nu suntem ceea ce credeţi voi că suntem, adică nazişti, ci dimpotrivă îi respingem pe aceştia. Culorile negru-roşu-galben sunt cele ale steagului Germaniei democratice şi sunt menite să întărească acest mesaj că protestatarii nu se identifică cu regimurile germane autoritare care au folosit svastica sau culorile naţionale negru-alb-roşu”, explică politologul.

Mai mult, demonstraţiile ar fi atipice pentru Germania dat fiind că nu se strigă revendicări concrete la portavoce ca la alte manifestaţii. “Ei nu cer nimic concret, ci dau doar expresie sentimentului că politicienii aleşi trebuie să ia în serios problemele legate de emigraţia în Germania şi să le rezolve. Manifestanţii PEGIDA n-au idee cum trebuie rezolvate aceste probleme pe care le simt, dar nu le pot descrie precis şi nici nu le pot explica. Problema este că Germania nu are altă politică de imigraţie decât acceptarea ei ca pe un fapt inevitabil şi nici o politică de integrare, în afara oferirii de cursuri de limbă pentru imigranţi şi apelul făcut la populaţia majoritară de a practica o cultură a ospitalităţii - Willkommenskultur”, subliniază Patzelt.

×