x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și polonezii ne urăsc! Românii, depășiți doar de țigani în topul popoarelor antipatizate de leși

Și polonezii ne urăsc! Românii, depășiți doar de țigani în topul popoarelor antipatizate de leși

05 Feb 2013   •   13:37
Și polonezii ne urăsc! Românii, depășiți doar de țigani în topul popoarelor antipatizate de leși

41% dintre polonezi declară că nu îi au deloc la inimă pe români, conform unui recent sondaj de opinie, efectuat de institutul CBOS, pe un eșantion reprezentativ de 1.227 de persoane adulte, informează Polskie Radio. Procentajul ne plasează pe locul doi, în rândul popoarelor hulite, după romi -antipatizați de 52% dintre respondenți- și înaintea rușilor -39% „dislike-uri”-. Urmează turcii, evreii și palestinienii, cu 35, respectiv 34 și 33 de procente dintre polonezi care ar prefera ca națiile acestea să nu existe.
La polul opus, „frații” cehi sunt cei mai simpatizați (51%), urmați de slovaci, englezi, italieni și spanioli.
Ministerul de Externe nu a avut, încă, o reacție la rezultatele acestui sondaj, care este extrem de îngrijorător, având în vedere că, aparent, nu există cauze obiective, care să le determine. Polonia nu este o țară de destinație favorită pentru emigranții români, deci situația nu poate fi comparată cu cea din Vest-ul și Nord-ul Europei. Conflicte între români și polonezi nu au existat din vremuri imemoriale (interesant, din acest punct de vedere, este faptul că germanii nu sunt în partea negativă a top-ului). Poate presa proastă de care au avut parte emigranții români în Marea Britanie și Germania (țări care sunt „invadate” și de emigranții polonezi, plecați masiv acolo cu mult înaintea românilor) să fi avut un rol. Cert este însă că diplomația românească trebuie să fie mai activă în Polonia și să determine o schimbare a percepției curente.

×