Potrivit primarului Londrei, Grecia este vinovata pentru "exacerbarea" crizei finaciare internationale. Boris Johnson a avertizat ca Anglia nu va contribui la o noua garantie pentru a scoate tara din criza.
Ministrii de Finante europeni ar trebui sa lase Grecia sa se descurce cu datoriile si sa o oblige sa paraseasca zona euro, ca o consecinta a comportamentului sau "nesabuit", a spus Boris Johnson, primarul Londrei, citat de Guardian.
"Ani de zile guvernele au spus ca ar fi nesabuit si de neconceput ca o tara sa paraseasca zona euro. Acum este invitabit sa-si reconsidere parerea si cu cat se intampla mai repede, cu atat este mai bine", a spus Johnson.
Citeste si Grecia ar putea primi un nou imprumut de 120 miliarde de euro
"Se presupune ca ne angajam in acest sistem de garantare ca sa protejam bancile, inclusiv pe ale noastre. Dar atata timp cat exista teama de faliment si continua nesiguranta, increderea nu va reveni in intreaga Europa", a mai spus Johnson.
Marea Britanie nu a contribuit la prima transa de imprumut care a fost acordata Greciei de Uniunea Europeana. Tezaurul de Stat englez a contribuit insa cu peste 6 milioane de lire sterline la ajutorul dat Irlandei si peste 4 milioane de lire sterline la ajutorul acordat Portugaliei. De asemenea, a contribuit cu 19,7 milioane de lire sterline la FMI, ceea ce a presupus, totodata, ca s-a implicat in planul de ajutorare al Greciei.
Olli Rehn: Uniunea Europeana va decide majorarea capacitatii de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiara
"Sunt increzator ... ca vom finaliza Tratatul privind Mecanismul European de Stabilitate si vom decide majorarea capacitatii efective de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiara", le-a declarat Olli Rehn reporterilor inaintea reuniunii ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, anunta Agerpres.
De asemenea, oficialul european a afirmat ca este increzator in adoptarea programului de austeritate si a reformelor de catre Parlamentul Greciei, pentru a asigura acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara de 110 miliarde de euro de la UE si FMI.
"Sunt sigur ca Grecia va reusi sa adopte deciziile necesare, deoarece alternativa este mult mai grava pentru Grecia, intrarea in incapacitate de plata este mult mai grava pentru Grecia", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare.
Ministrii de Finante din tarile zonei euro au decis in noaptea de duminica spre luni amanarea unei decizii finale privind achitarea transei de 12 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din imprumutul acordat Greciei, spunand ca intai Atena va trebui sa adopte masuri dure de austeritate.
De asemenea, oficialii europeni au anuntat ca eliberarea noii transe din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE si FMI va fi realizata pana in jumatatea lunii iulie. Grecia a anuntat ca are nevoie de acesti bani pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.