x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţesa Diana ştia de ce se teme pentru viaţa sa

Prinţesa Diana ştia de ce se teme pentru viaţa sa

de Sînziana Stancu    |    03 Sep 2009   •   00:00
Prinţesa Diana ştia de ce se teme pentru viaţa sa
Sursa foto: KRAIPIT PHANVUT/AFP/MEDIAFAX

Un celebru avocat britanic, Michael Mansfield, scrie în autobiografia sa că temerile pe care le avea Lady Di pentru viaţa sa şi convingerea că e urmărită pas cu pas, minut cu minut, oriunde se afla, erau "în întregime justificate".



Într-un pasaj din autobiografia sa, "Memoirs of a Radical Lawyer", publicat ieri în The Times, Michael Mansfield scrie că predicţiile prinţesei de Wales "se adeveresc" şi că Marea Britanie se transformă pe zi ce trece într-o societate "Big Brother", după modelul descris de George Orwell. Mansfield scrie că Lady Di "avea motive întemeiate să creadă că un Big Brother priveşte mereu peste umărul ei, că toate convorbirile ei telefonice erau înregistrate şi că era permanent urmărită când mergea cu maşina".

Bănuielile ei erau "credibile şi explicabile", susţine avocatul britanic, făcând comparaţie cu societatea britanică de azi, invadată de camere de luat vederi la fiecare colţ de stradă, de telefoane mobile care pot fi urmărite prin satelit şi cu care poţi plăti chiar şi facturile curente sau cumpărăturile, astfel că datele tale personale intră automat într-o imensă bază, unde pot fi monitorizate cu uşurinţă.

AVOCAT INCOMOD
Mansfield a susţinut cazul proprietarului magazinelor Harrods, milionarul egiptean Mohamed Al Fayed, tatăl prietenului prinţesei Diana, Dodi, care a murit o dată cu ea în accidentul de maşină de la Paris, în 1997. Mohamed a cerut o nouă anchetă asupra morţii prinţesei Diana şi a fiului său, acuzând autorităţile britanice că au pus la cale, de fapt, un asasinat.

Mansfield şi-a atras numeroase critici şi când a condamnat "propunerile suprarealiste" ale autorităţilor britanice de a crea o bază de date centralizată pentru monitorizarea tuturor convorbirilor telefonice şi a corespondenţei electronice. A primit până şi ameninţări cu moartea, pe lângă care a trecut în 1973, când maşina i-a explodat în atacul cu bombă de la Old Bailey. După câteva zile a fost pus să le apere pe surorile Price, care fuseseră acuzate, alături de alţii, că au pus la cale explozia. Şi-a atras multă ură, iar mamei lui i s-a părut "de necrezut" că fiul ei apără "terorişti irlandezi". Mansfield s-a implicat atât de mult, încât spune la un moment dat în autobiografia sa că i s-a părut că devenise el însuşi irlandez.

×
Subiecte în articol: externe deces dezvaluiri printesa diana