x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raziile poliţiei britanice împotriva imigranţilor atrag tot mai multe critici

Raziile poliţiei britanice împotriva imigranţilor atrag tot mai multe critici

02 Aug 2013   •   21:24
Raziile poliţiei britanice împotriva imigranţilor atrag tot mai multe critici

Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului din Marea Britanie a anunţat vineri că va investiga posibile acţiuni ilegale comise de guvernul de la Londra, care a declanşat o campanie împotriva imigranţilor bănuiţi de comiterea unor infracţiuni, acţiune concretizată în arestarea unora dintre aceştia, informează agerpres.ro.

Poliţia britanică a postat pe Twitter detalii despre arestarea a 139 de astfel de imigranţi, în urma unor razii efectuate în staţiile de metrou londoneze şi în alte mijloace de transport. Unii martori susţin că agenţii păreau să-i aibă în vedere numai pe cei care nu erau albi. Gestul a stârnit un val de critici, cei care se împotrivesc campaniei argumentând că persoanele arestate sunt doar suspecţi, nu acuzaţi condamnaţi. 

Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului afirmă că 'va examina justificarea şi mijloacele folosite' în aceste razii 'pentru a determina dacă s-au produs discriminări ce pot intra sub incidenţa legii'.

Un purtător de cuvânt al poliţiei britanice a insistat că raziile au fost 'duse pe baza unor informaţii' şi nu au avut ca motivaţie criterii precum 'rasa, înfăţişarea, originea etnică, naţionalitatea sau culoarea pielii'.

La rândul său, ministrul pentru imigraţie, Mark Harper, a declarat că aceste controale ale poliţiei constituie o componentă legitimă a operaţiunilor 'de îndepărtare a celor care nu au dreptul să fie în această ţară' şi ele 'nu sunt ceva nou în practica' poliţiei, astfel de 'tactici fiind folosite de mulţi ani'.

Respectiva comisie a mai precizat că va examina şi recentul proiect pilot al Ministerului de Interne, constând într-o campanie publicitară în care imigranţi sunt îndemnaţi, în afişe plimbate pe străzile Londrei, 'să plece acasă, altfel riscă să fiţi arestaţi şi expulzaţi'.

Opozanţii guvernului conservatori consideră că o înăsprire a tonului acestuia faţă de imigraţie este rezultatul creşterii popularităţii formaţiunii de extremă-dreapta UKIP, care încearcă să câştige voturi din rândul conservatorilor eurosceptici.  

×
Subiecte în articol: imigranti marea britanie