x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a stabilit data alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

S-a stabilit data alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

01 Apr 2016   •   13:24
S-a stabilit data alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Republica Moldova va organiza alegeri prezidenţiale la data de 30 octombrie, conform unui proiect de lege care a fost votat vineri de parlamentul de la Chişinău, relatează mass-media moldovene.

Documentul propus de câţiva deputaţi din actuala majoritate parlamentară - Partidul Democrat (PD), Partidul Liberal (PL) - precum şi transfugi comunişti şi liberal-democraţi a primit avizul pozitiv al Comisiei Juridice şi a fost inclus imediat pe agenda şedinţei plenare.

Propunerea ca alegerile să se desfăşoare la 30 octombrie a fost votată de 50 de deputaţi, suficient ca aceasta să treacă.

Documentul a stârnit nemulţumirea partidelor din opoziţie, care i-au învinuit pe autorii proiectului că nu fac altceva decât să încalce legislaţia în vigoare.

Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii îşi vor alege direct preşedintele, remarcă Jurnal.md. Din 1994 până în 2000, preşedintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct de cetăţeni, iar începând cu 2000 Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit legislativului.

La 4 martie, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputaţi PLDM, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a revenit din nou cetăţenilor.

Potrivit proiectului aprobat vineri de legislativul de la Chişinău, campania electorală pentru prezidenţiale va începe la 30 iulie în Republica Moldova.

Sursa: Agerpres

×