x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Guardian: Estimările privind migraţia din România şi Bulgaria sunt "nefondate", potrivit unui raport

The Guardian: Estimările privind migraţia din România şi Bulgaria sunt "nefondate", potrivit unui raport

18 Aug 2013   •   10:45
The Guardian: Estimările privind migraţia din România şi Bulgaria sunt "nefondate", potrivit unui raport

Numărul de români şi bulgari care vor sosi în Marea Britanie anul viitor ar putea ajunge la în jur de 20.000 şi nu 300.000 aşa cum susţin unele estimări, potrivit unui raport al Migration Matters Trust, un grup pro-imigraţie citat duminică de cotidianul britanic The Guardian, în ediţia online, informează agerpres.ro.

Atul Hatwal, directorul Migration Matters, afirmă că această estimare - mult mai mică decât estimările unor grupuri concurente ca MigrationWatch - se bazează pe analiza modelelor istorice de migraţie în UE, pe factorii macro-economici ca impactul recesiunii asupra Marii Britanii şi oportunităţile limitate de locuri de muncă în domenii cum ar fi munca manuală.

Hatwal notează că pretinsele cifre mult mai ridicate sunt nefondate şi inflamatorii. "Credinţa noastră este că lobby-ul anti-imigraţie a strigat "lupul" de prea multe ori", a remarcat el. "Ei pretind că până la 300.000 de noi imigranţi vor sosi din România şi Bulgaria pe parcursul anului 2014. De fapt, noi credem că cifra va atinge probabil în jur de 20.000".

Miniştri britanici au refuzat până acum să indice o cifră asupra afluxului probabil, cu toate că săptămâna trecută, Biroul Naţional de Statistică (Office for National Statistics) a estimat că 37.000 de lucrători români şi bulgari în plus au sosit în Marea Britanie din iunie anul trecut, născând speculaţii că cetăţeni ai celor două ţări se pregătesc deja să trăiască în Marea Britanie chiar înainte de ridicarea controalelor la frontieră în ziua de Anul Nou, aminteşte The Guardian.

Un purtător de cuvânt pentru Problemele de Migraţie a declarat că cifrele îi includ pe românii şi bulgarii care fac muncă sezonieră în Marea Britanie mai puţin de şase luni, spre deosebire de cifrele de migraţie oficiale ale guvernului ce includ numai persoanele care migrează în Marea Britanie pentru cel puţin un an.

Potrivit lui Hatwal: "Ne apropiem rapid de un moment definitoriu în dezbaterea asupra imigraţiei în Regatul Unit. Organizaţii ca MigrationWatch şi UKIP (Partidul Independenţei Regatului Unit, antieuropean n.r.) au susţinut în mod constant că aceste campanii ale lor anti-imigranţi se bazează mai degrabă pe dovezi şi nu prejudecăţi".

"Dacă vor sosi 300.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, atunci se va dovedi că adversarii migraţiei sunt corecţi. Dacă nu, atunci ei vor arăta că nu fac nimic mai mult decât să urmeze o agendă politică partizană şi de dezbinare", a adăugat el.

În prezent, românii şi bulgarii pot munci în Marea Britanie numai pe baza unei vize obţinute de un angajator, dacă sunt angajaţi pe cont propriu sau vin pe joburi sezoniere unde există deficit de forţă de muncă. Controalele temporare impuse în 2007 când cele două ţări au aderat la UE vor expira la miezul nopţii de 31 decembrie, ceea ce înseamnă că locuitorii lor împreună, în total 29 de milioane, vor avea drepturi depline de a veni aici să muncească, aminteşte The Guardian. 

×