x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trezirea din comă a lui Schumacher, o perioadă oribilă pentru familie. Pilotul ar putea intra în comă naturală!

Trezirea din comă a lui Schumacher, o perioadă oribilă pentru familie. Pilotul ar putea intra în comă naturală!

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    06 Feb 2014   •   11:40
Trezirea din comă a lui Schumacher, o perioadă oribilă pentru familie. Pilotul ar putea intra în comă naturală!

În timp ce echipa medicală care-i acordă îngrijiri multiplului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, încearcă să-l scoată din coma artificială în care se află de la accidentul său la schi, la 29 decembrie 2013, Luke Griggs, purtător de cuvânt al Asociaţiei Headway, care se ocupă de victimele leziunilor cerebrale, oferă detalii care dau fiori.

Nu e ca în filme

“Trezirea dintr-o comă nu este deloc ca în filme. Este un proces care poate dura mai multe zile, chiar mai multe săptămâni. Pentru familia pacientului este o perioadă stresantă şi oribilă. Temerea iniţială, aceea de a şti dacă persoana va rămâne în viaţă, este înlocuită de temerile privind eventualele sechele ale pacientului. Efectele unei răniri cerebrale pot fi teribile pentru un individ. Ele pot schimba total viaţa de până atunci. Pot afecta vorbirea, gândirea, mersul. Dar pot, de asemenea, să schimbe o personalitate”, avertizează specialistul, citat de africasports.com.

Septuplul campion mondial de Formula 1, care a împlinit 45 de ani la 3 ianuarie, a suferit leziuni craniene “difuze şi grave”, după ce s-a lovit cu capul de o stâncă în timp ce schia în staţiunea franceză Meribel.

Pericolul persistă

De joia trecută, medicii de la Spitalul Universitar din Grenoble au început procesul de trezire treptată din coma artificială, fapt confirmat şi de purtătoarea de cuvânt a familiei Schumacher, Sabine Kehm. Dar de atunci nicio informaţie oficială nu a mai venit în legătură cu starea sănătăţii multiplului campion mondial. Pentru profesorul Heinzpeter Moecke, directorul Institutului de Medicină de Urgenţă din Hamburg, pericolul nu este încă îndepărtat.

Este dificil să se cunoască precis progresele realizate de Michael Schumacher. Săptămâna trecută, cotidianul sportiv francez L'Equipe a precizat că fostul pilot de F1 a clipit, ca o primă fază a trezirii treptate, scrie 7sur7.be.

Şi opiniile medicilor specialişti nu mai contenesc să apară în presă, după accidentul de la 29 decembrie şi după anunţul privind intrarea într-o nouă etapă, cea a trezirii treptate din comă. Una dintre cele mai credibile şi apreciate opinii medicale este cea a lui Gary Hartstein, fost delegat medical al Federaţiei Internaţionale Automobilistice (FIA) devenit medicul-şef al Formulei 1 între 2008 şi 2012, scrie 7sur7.be.

Puţin probabil să rămână acelaşi Schumacher

“Dacă primele teste se dovedesc exacte, este, uimitor, o veste bună. Să ţinem pumnii strânşi şi să sperăm că se confirmă”, a declarat el recent. “Dar este extrem de puţin probabil, chiar, sincer, imposibil, ca Michael pe care l-am cunoscut înainte de acest accident să rămână acelaşi”, a mai spus acesta.

Procesul de trezire ar putea fi foarte lung. Profesorul Heinzpeter Moecke spune că există din păcate un risc ca, la trezirea din coma artificială, Schumacher să intre din nou în comă, dar naturală”. Profesorul declară pentru Daily Mail că asta vrea să spună că va rămâne într-o stare vegetativă, în care fostul pilot de Formula 1 va fi efectiv paralizat. In plus, trezirea unui pacient dintr-o comă artificială l-ar putea lăsa pe acesta confuz.

Ar putea fi, la fel de bine, mai agitat şi ar putea încerca să-şi smulgă tuburile care îl ajută să supravieţuiască”.

Nimic nu merge rapid, cum am vrea

BBC a luat legătura cu Mark Smith, un infirmier britanic al cărui fiu de 16 ani a fost în comă în urma unui accident cu bicicleta. “Ne gândim că totul va merge rapid, dar nu asta se întâmplă. Accidentul lui Bryan s-a produs în iulie 2013, iar el a reuşit să pronunţe primele cuvinte abia înainte de Crăciun, iar de postat pentru prima oară pe Facebook a făcut-o abia acum câteva zile”, povesteşte acesta.

Potrivit unui studiu dat publicităţii de revista The Lancet, circa o cincime dintre adulţii afectaţi de o leziune cerebrală severă se recuperează rapid.
Dr. Peter Kirkpatrick, neurochirurg britanic de renume, de la spitalul Addenbrooke în Cambridge, este de părere că este foarte puţin probabil ca Michael Schumacher să revină la starea de dinaintea accidentului, dar insistă asupra faptului că din punct de vedere medical este posibil, totuşi, scrie şi dhnet.be.

Familia a fost avertizată

Medicii au avertizat deja familia Schumacher că zilele care urmează riscă să fie complicate, relatează 7sur7.be.

De cinci săptămâni, Corinna, soţia lui Michael Schumacher, trăieşte clipe grele la CHU Grenoble. Oficializarea fazei de trezire a lui Schumi, datând de săptămâna trecută, reprezintă totuşi o mică rază de speranţă pentru familia campionului. Potrivit mai multor experţi, printre care şi Luke Griggs, acest proces este o perioadă delicat de gestionat pentru apropiaţii pacientului.

Licitaţie cu fotografiile lui Schumacher

Miercuri, la Londra, a avut loc o licitaţie ceva mai specială, în beneficiul unui spital pentru copii (The Great Ormond Street Hospital Children’s Charity). Licitaţia a fost dedicată unor fotografii realizate chiar de Michael Schumacher.

In lotul de fotografii s-a aflat una reprezentând un vapor pe un lac, instaneu surprins dintr-un tren, Nico Rosberg pe un cauciuc, mulţimea în jurul podiumului la Monza, imagini cu Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Mark Webber...

Chris Routledge, patronul COYS, compania care se ocupă de această licitaţie, a fost o adevărată plăcere. “Este un mare privilegiu să poţi scoate la vânzare fotografii realizate de Michael Schumacher”, a mărturisit acesta.

×