x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, lider detaşat în cursa pentru Washington

Trump, lider detaşat în cursa pentru Washington

de Dan Radu    |    21 Feb 2016   •   21:59
Trump, lider detaşat în cursa pentru Washington
Sursa foto: RICHARD ELLIS/EPA

Miliardarul Donald Trump şi-a consolidat poziţia de favo¬rit în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Repu¬blican la preşedinţia SUA, după alegerile interne din statul Carolina de Sud. Hillary Clinton a câştigat în Nevada, în cursa democraţilor.

Donald Trump este pe cai mari, după ce a câştigat 32,5% din voturile republicanilor din Carolina de Sud. În spatele său, în cursa pentru candidatura la preşedinţie s-au clasat Marco Rubio şi Ted Cruz cu 22,5%, respectiv 22,3%. O altă victorie pentru Trump este că Jeb Bush, care în Carolina de Sud a obţinut doar 7,9% din voturi, a anunţat că renunţă la cursa pentru desemnare. Retragerea lui Jeb Bush vine după ce fratele său, fostul preşedinte George W. Bush, se implicase în campania sa în încercarea de a-i spori şansele. Trump a câştigat până în prezent toate aşa-zisele „alegeri primare”, în care membrii de partid din fiecare stat îşi desemnează favoritul pentru candidatură, mai puţin în Iowa, unde câştig de cauză a avut senatorul texan Ted Cruz. Marele test va veni, însă, pe 1 martie, în aşa-numita „Super Marţi”, când 12 state americane vor vota în acelaşi timp în cadrul alege¬rilor primare. „Nu este deloc uşor să candidezi la preşedinţie. Este dur, este murdar, este rău, este mârşav. Dar când câştigi, este frumos”, a declarat Trump după victoria din Carolina de Sud.

Hillary Clinton, victorie cu emoţii
În cursa democraţilor pentru desem¬narea candidatului, care a avut loc în statul Nevada, secretarul de stat Hillary Clinton a câştigat în faţa senatorului de Vermont, Bernie Sanders, însă nu atât de categoric pe cât arătau sondajele. Astfel, Clinton a luat 52,6% din voturi, în timp ce Sanders, care şi-a asigurat mult suport din partea tinerilor promiţând acces gratuit la universităţi, a primit 47,4% din voturi. Victoria vine ca o gură de oxigen, totuşi, pentru Hillary Clinton, care pierduse alegerile din statul New Hampshire în faţa senatorului de 74 de ani. Potrivit estimărilor actuale, este de aşteptat ca Hillary Clinton să câştige şi viitoarele alegeri din Carolina de Sud.

Alegerile primare, în care sunt desemnaţi candidaţii la preşedinţie, vor lua sfârşit pe 14 iunie. Alegerile prezidenţiale sunt programate pe 8 noiembrie.

Printre promisiunile de campanie făcute de Trump se numără ridica¬rea unui gard la graniţa cu Mexicul şi interzicerea dreptului de a imigra în SUA pentru musulmani
 

×