x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump rupe un acord, să-i facă în ciudă lui Obama

Trump rupe un acord, să-i facă în ciudă lui Obama

de Şerban Mihăilă    |    15 Iul 2019   •   09:57
Trump rupe un acord, să-i facă în ciudă lui Obama

Președintele american, Donald Trump, a ieșit unilateral din acordul nuclear internațional cu Iranul, doar pentru a-i face în ciudă predecesorului său de la Casa Albă, Barack Obama, dezvăluie unul dintre rapoartele confidențiale ale ambasadorului demisionar al Marii Britanii la Washington, Kim Darroch, document ajuns în mâinile jurnaliștilor de la „Mail on Sunday”. Diplomatul britanic calificase administrația Trump drept „ineptă” și „disfuncțională”.

 

Darroch a descris decizia lui Trump drept un act de „vandalism politic”, adoptat „din rațiuni de personalitate” numai pentru că tratatul fusese negociat de fostul lider american, Barack Obama, pe care actualul șef al administrației de la Washington nu îl avea deloc la inimă. Potrivit publicației „Mail on Sunday”, citată de BBC, raportul a fost scris după ce șeful diplomației britanice de la vremea respectivă, Boris Johnson, a solicitat Statelor Unite, în 2018, să respecte înțelegerea nucleară. Acordul a fost semnat, în 2015, de către Iran, SUA, Franța, Germania, Rusia, China și Marea Britanie și prevede ridicarea unor sancțiuni economice dure impuse Teheranului, în schimbul limitării activităților nucleare critice iraniene pentru o perioadă de zece ani. Anul trecut, însă, șeful Casei Albe a retras unilateral SUA din acest tratat, pe care l-a ridiculizat cu vehemență încă de la începutul președinției sale, calificându-l drept „cea mai proastă înțelegere din istorie”. Trump susține că acordul a fost negociat astfel încât să permită Teheranului să-și continue programul de rachete capabile să transporte ogive nucleare și, în același timp, nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu. Informarea confidențială adresată de Darroch lui Johnson, în mai 2018, mai precizează că, la vremea respectivă, existau controverse majore pe această temă între consilierii prezidențiali americani, iar Casa Albă nu avea o strategie pe termen lung asupra măsurilor ce ar fi trebuit adoptate după retragerea unilaterală din tratatul nuclear cu Iranul. „Nu sunt capabili să formuleze o strategie pentru «ziua de mâine», iar contactele cu Departamentul de Stat al SUA nu sugerează existenţa vreunui plan de a întinde o mână partenerilor şi aliaţilor, fie că este vorba despre Europa sau despre regiune”, scria Darroch, referindu-se la încercările Londrei de a-l convinge pe Trump să nu abandoneze tratatul. Darroch mai preciza că șeful diplomației americane, Mike Pompeo, nu ar fi fost de acord cu retragerea din acordul nuclear, însă nu ar fi avut ce face, fiind vorba despre decizia președintelui.

Furtună transatlantică

„Mail on Sunday” publicase, săptămâna trecută, conținutul unei alte informări confidențiale făcute de Darroch, în care administrația Trump era calificată drept „ineptă” și „disfuncțională”. Trump a reacționat violent și l-a numit pe diplomatul britanic „un imbecil pretențios”, cu care nu va mai avea contacte. De cealaltă parte, deși susținut pe premierul Theresa May, Darroch și-a anunțat retragerea din postul de ambasador. Incidentul a dus la un imens scandal diplomatic între Londra și Washington.

 

Administraţia Trump este decisă să adopte un act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate: a fost acordul lui Obama!

Kim Darroch, în 2018

×