x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia cere să atace în zona Mosul

Turcia cere să atace în zona Mosul

18 Oct 2016   •   18:30
Turcia cere să atace în zona Mosul
Sursa foto: Burhan Ozbilici/AP

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, ieri, că „nici nu se pune problema" ca Turcia să rămână în afara operațiunii lansate de coaliția condusă de SUA pentru recucerirea orașului Mosul, ultimul bastion al organizației Stat Islamic (SI) în Irak. „Vom fi implicați în operațiune. Nici nu se pune problema să rămânem în afară", a declarat Erdogan, într-un discurs televizat.

„Avem frați la Mosul: arabi, turkmeni, kurzi. Sunt frații noștri!", a spus președintele Erdogan. Turcia insistă să fie implicată în operațiunea pentru recucerirea orașului, declanșată în primele ore ale zilei de ieri. Relațiile dintre Ankara și Bagdad au devenit tensionate în ultimele zile, după ce Turcia pare să fi fost exclusă de la pregătirile pentru ofensiva asupra orașului Mosul. Vinerea trecută, Erdogan  amenințase că va recurge la un „plan B", dacă armata turcă nu este implicată în această ofensivă. El nu a furniza totuși amănunte despre eventualele măsuri pe care le ia în calcul. Ankara este împotriva oricărei participări la această ofensivă a milițiilor șiite sau a unor grupuri armate kurde asociate dușmanului declarat, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizație teroristă de către Turcia.

Soldați turci desfășurați în Irak

De cealaltă parte, guvernul irakian a acuzat prezența militarilor turci, cantonați, din decembrie 2015, într-o bază la Bashiqa, în regiunea Mosul, pentru a instrui voluntari sunniți, în perspectiva unui asalt final asupra capitalei teroriștilor din SI. „Nimeni să nu se aștepte ca noi să plecăm de la Bashiqa", a spus, de altfel, Erdogan. Într-o aparentă tentativă de a diminua tensiunile, Ankara a trimis, ieri, la Bagdad,o delegație condusă de subsecretarul de stat pentru Afaceri Externe, pentru a discuta despre prezența militară turcă la Bashiqa și ofensiva din Mosul.

Președintele Recep Tayyip Erdogan se teme de influența kurzilor în zona Mosul

×