x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un gest al premierului Japoniei înfurie China şi Coreea de Sud

Un gest al premierului Japoniei înfurie China şi Coreea de Sud

26 Dec 2013   •   11:27
Un gest al premierului Japoniei înfurie China şi Coreea de Sud
Sursa foto: wikipedia.org

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a înfuriat China şi Coreea de Sud vizitând, joi dimineaţă, un sanctuar în onoarea militarilor căzuţi în războaie, printre care se numără şi câţiva condamnaţi pentru crimie de război - transmite BBC.

Premierul Abe a explicat că vizita sa la sanctuarul de la Yasukuni a fost un gest împotriva războiului.

China a numit, însă, vizita "absolut inacceptabilă pentru poporul chinez", iar Coreea de Sud şi-a exprimat "regretul şi furia". Ambele ţări văd în Yasukuni un simbol al agresiunii japoneze din timpul războiului, când trupele trimise de Tokyo au ocupat mari părţi din China şi peninsula coreeană.

Ambasada SUA la Tokyo şi-a exprimat într-o declaraţie dezamăgirea că acţiunea premierului Abe a exacerbat tensiunile cu vecinii Japoniei.

China, Japonia şi Coreea de Sud sunt implicate în mai multe dispute privind teritorii din Marea Chinei de Est.

Aceasta a fost prima vizită la Yasukuni a unui premier japonez în funcţie după cea a lui Junichiro Koizumi, în urmă cu şapte ani.

Sosirea premierului Abe la sanctuarul de la Yasukuni a fost transmisă live de televiziunile din arhipeleag. "Am ales această zi pentru a raporta (sufletelor celor dispăruţi n.n.) ce am făcut în acest an şi pentru a făgădui şi a face în aşa fel încât niciodată oamenii să nu mai sufere în război", a spus premierul japonez, care a preluat funcţia în urmă cu un an.

"În niciun caz nu intenţionez să rănesc sentimentele poporului chinez şi celui coreean", a mai spus premierul Abe.

Yasukuni este un sanctuar shintoist din Tokyo care îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de soldaţi căzuţi pentru Japonia în timpul războaielor moderne, dar adăposteşte, de asemenea, 14 criminali de război condamnaţi în 1946 - scrie Agerpres.

Conform corespondentului BBC la Tokyo, Japonia şi China au stabilit o înţelegere nescrisă în anii 70 care stabilişte ca liderii japonezi în exerciţiu nu vor vizita sanctuarul de la Yasukuni.
"Protestăm şi condamnăm actul liderului japonez. Acesta pune un obstacol major în calea întăririi relaţiilor bilaterale. Japonia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru toate consecinţele", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

×
Subiecte în articol: japonia Shinzo Abe yasukuni